Υλικά:
250 γρ. φακές ή 1 1 1/2 φλυτζάνι
4 γλυτζάνια νερό
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοψηθεί, ν' απορροφήσει όλο το ζουμί και να γίνει σαν πιλάφι.
250 γρ. φακές ή 1 1 1/2 φλυτζάνι
4 γλυτζάνια νερό
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοψηθεί, ν' απορροφήσει όλο το ζουμί και να γίνει σαν πιλάφι.
Η φακή μουτζέντρα είναι πολύ θρεπτική και συνοδεύεται με μαύρες ελιές. Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο η μουτζέντρα μας παραπέμπει στην αρχαιότητα όπως υποστηρίζει ο Κύπριος λαογράφος και γλωσσολόγος Κυριάκος Χατζηιωάννου, η λέξη προέρχεται από το "ομόκεντρος" που σημαίνει "συγκεντροτικός"! Καθόλου παράξενη η ερμηνεία όταν σκεφτεί κανείς ότι συγκεντρώνονται τόσα υλικά μαζί. Μην ξεχνάμε ότι το φαγητό αυτό το φτιάχνουν και στην Κρήτη με την ίδια ονομασία, "μουκέντρα".
Πηγή: Κυπρίων Γεύσεις, παραδοσιακά εδέσματα νόστιμα και υγιεινά της Μαρίας Δημητρίου-Συμεωνίδου, εκδόσεις Δρόμων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου