Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Tα Γιουβαρλάκια της Φακής

Χορτοφαγικά, νηστίσιμα ή αλλιώς vegan γιουβαρλάκια

Υλικά:

Για τα γιουβαρλάκια:
500 γρ. ρύζι
250 γρ φακή χονδρή (μισό σακουλάκι)
2 μεγάλα κρεμμύδια
τριμμένη φρυγανιά
αλεύρι για το πασπάλισμα
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
1 βιολογικό ζωμό λαχανικών
λάδι για τηγάνισμα

Για τη σούπα:
2 κουταλιές της σούπας ρύζι
1 κρεμμύδι
1 1/2 κουταλιά φυτικό βούτυρο
1 βιολογικός ζωμός λαχανικών
1 καρότο
λιγα μανιτάρια agaricus (τα απλά λευκά)
λίγο σέληνο
αλάτι
πιπέρι
κύμινο





Εκτέλεση:

Για τα γιουβαρλάκια:
1. Βάζουμε τη φακή στο μούσκιο όλο το βράδυ.
2. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και μία χούφτα αλάτι. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε το ρύζι για τα γιουβαρλάκια και το βράζουμε/σουρώνουμε κανονικά σαν πιλάφι και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Παίρνουμε τις μουλιασμένες φακές και σιγά σιγά τις περνάμε από το μπλέντερ μαζί με λίγο νερό κάθε φορά ώστε να γίνουν πολτός.
4. Τοποθετούμε τον πολτό της φακής σ' ένα μπολ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο (γιατί θα μπουν πολλά υλικά). Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, τον έναν ζωμό λαχανικών θρυμματισμένο, τα κρεμμύδια (αφού τα περάσουμε από μπλέντερ), κύμινο, πιπέρι, την τριμμένη φρυγανιά, μία χούφτα αλάτι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα εύπλαστο ομοιογενές ζυμάρι.
5. Ζυμώνουμε και πλάθουμε γιουβαρλάκια σχετικά μεγάλα (ώστε να μην διαλυθούν αργότερα).
6. Βάζουμε λάδι τηγανίσματος σ' ένα τηγάνι (σχεδόν όσο θα βάζαμε για να τηγανίσουμε πατάτες) και το αφήνουμε να κάψει καλά. Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τα γιουβαρλάκια μας μέχρι να πάρουν το χρώμα της απαλής σοκολάτας.


(Σημείωση: Τα γιουβαρλάκια μετά το τηγάνισμα τρώγονται και σαν κεφτέδες. Μην περιμένετε να βάλετε όλα τα γιουβαρλάκια στη σούπα γιατί α) θα βγουν πολλά, και β) αν δεν υποκύψετε να φάτε τα μισά, θα σας τα φαν σίγουρα οι γύρω σας, βγαίνουν πεντανόστιμα).


Για τη σούπα:
7. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να γεμίσει πάνω από τη μισή κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον δεύτερο ζωμό λαχανικών, το κύμινο, το πιπέρι και μία χούφτα αλάτι και περιμένουμε να βράσει.
8. Στο μεταξύ, κόβουμε το καρότο σε πάρα πολύ μικρά κυβάκια, το σέληνο και το κρεμμύδι (μπορούμε να τα περάσουμε κι από το μπλέντερ). Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και φροντίζουμε να πασπαλίσουμε όσα γιουβαρλάκια μας έμειναν με αλεύρι.
9. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα υλικά μας, τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια και τις 2 κουταλιές ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (γύρω στα 15 λεπτά) και είναι έτοιμο.

8 σχόλια:

blueheart είπε...

ωωω τι ωραία συνταγούλα!!!! ξέρεις αν γίνεται και με βρασμένες φακές γιατί μου έχουν μείνει από το παστίτσιο;

Φωτιά + Πάγος είπε...

Δεν έχω φτιάξει ποτέ κεφτεδάκια με βρασμένα όσπρια, πάντα τα βάζω ωμά. Αν μπορείς να τα κάνεις κεφτέδες και να μην σου διαλύσουν, τότε μια χαρά θα γίνει. Βέβαια θέλει ψήσιμο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να μην διαλύσουν έτσι κι αλλιώς.
Κι εμένα μ' άρεσε η συνταγή αυτή, είχα να φάω πολλά χρόνια γιουβαρλάκια και ήταν πεντανόστιμα =)

Kariatida είπε...

Μία πρόταση που θα μπορούσα να κάνω (σε θεωρητικό επίπεδο) είναι να σουρωθούν οι φακές και να περαστούν από μπλέντερ ενώ να προστεθεί περισσότερη φρυγανιά στο ζύμωμα. Επειδή δεν είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα όμως (καθ' ότι δεν το έχω δοκιμάσει στην πράξη ακόμη),αν το δοκιμάσεις θα ήθελα να μάθω πώς πήγε ◕‿◕. Καλή χρονιά ◕‿◕.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάντως μου διαλυθήκανε...
Ήταν πολύ νόστιμο αλλά έγινε ένα μίγμα...
Γιατί αυτό;;; ενώ η ζύμη ήταν παχιά και ωραία για τα κεφτεδάκια , μπορεί κάποιος να μου απαντήσει τι άλλο μπορώ να κάνω για να μη μου διαλύοντααι....please

Φωτιά + Πάγος είπε...

Και σε εμάς διαλύθηκαν μερικά αλλά όχι όλα. Νομίζω πως έχει να κάνει και με την θερμοκρασία που τα ψήνεις και το πόσο σφιχτή είναι ζύμη. Πάντως όταν είχα δοκιμάσει να τα φτιάξω χωρίς να τα τηγανίσω κι εμένα μου είχαν διαλυθεί όλα.
Νομίζω πως το γεγονός ότι τα αλευρώνεις πριν τα βάλεις να βράσουν, πρέπει να τα κρατάει περισσότερο.

Σοφία είπε...

Μια χούφτα αλάτι και στην "ζύμη" των γιουβαρλακίων;;;
Δεν είναι πάαρα πολύ βρε παιδιά; Δεν θα είναι της φακής, λυσσασμένα θα είναι και θα μας δαγκώσουν!

Unknown είπε...

Έβαλα στο μείγμα αρκετή φρυγανιά και λίγο αλευράκι και το άφησα στο ψυγείο να δέσει για μία ωρίτσα και μετά τα έριξα στο τηγάνι. Νομίζω την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερο ρύζι στην αναλογία. Ακόμα στην κατσαρόλα το βράσιμο πρέπει να γίνει σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μην διαλυθούν. Γευστικά - αν και αφηρημένες οι αναλογίες των μπαχαρικών βγήκε πολύ καλό το αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε για την συνταγή!

Ανώνυμος είπε...

Να τα τιγανισεις