Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Ογκρατέν Μάραθου και Φακής

Υλικά:
1 φλυτζάνι καφέ φακές
2 μεγάλες ρίζες μάραθου σε τέταρτα
1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
800 γρ. ντοματάκια σε κονσέρβα
1 κουταλία : ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, νερό
1/2 φλυτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
1 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανια

Άσπρη Σάλτσα:
30 γρ. φυτικό βούτυρο
2 κουτ. σούπας κοινό αλέυρι
2 φλυτζάνια γάλα σόγιας

Εκτέλεση:
Αφήστε τις φακές να φουσκώσουν για μερικές ώρες. Βράστε τες χωρίς καπάκι μέχρι να μαλακώσουν, ξεπλύντε και στραγγίστε τες. Βράστε χωρίς καπάτι τις μαραθόριζες πε΄ριπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε. Σιγοβράστε το νερό, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε τα ντοματάκια αστράγγιστα πολτοποιημένα, τα βότανα και το κρασί. Σιγοβράστε χωρίς καπάκι περίπου 15 λεπτά για να πήξουν. Προσθέστε και ανακατώστε τις φακές. Βάλτε το μισό από αυτό το μείγμα σε ένα σκεύος φούρνου, σκεπάστε με τις μαραθόριζες και κατόπιν με το υπόλοιπο μείγμα. Απλώστε από πάνω την Άσπρη Σάλτσα και παπασπαλίστε με την τριμμένη φρυγανιά. Ψήστε σε μέτριο φούρνο για περίπου 40 λεπτά για να ροδίσει.

Άσπρη Σάλτσα:
Λιώστε το βούτυρο, ρίξτε το αλεύρι και σωτάρετε μέχρι να κάνει φουσκάλες. Κατεβάστε, ανακατώστε λίγο λίγο το γάλα σόγιας, ξαναβάλτε στη φωτιά και ανακατώνετε μέχρι να πήξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: