Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Λαχανόχοντρος

Υλικά:
1 κιλό λάχανο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 ποτήρι χόντρο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό για να μαραθούν μαζί με το κρεμμύδι, τις ντομάτες και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Προσθέτουμε άλλα 3 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα και όταν βράσει ρίχνουμε το χόντρο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να ψηθεί, για περίπου μισή ώρα, προθέτοντας και το λάδι.

Χόντρος:
Είναι αλεσμένο στο χειρόμυλο σιτάρι. Η χρήση του στην κρητική μαγειρική κατά τα παλιότερα χρόνια ήταν ευρύτατη. Τον χόντρο τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορα φαγητά. Νόστιμοι ήταν ακόμη και οι ντολμάδες (γεμιστά) με χόντρο.
Η διαφορά του από από τον ξινόχοντρο έγκειται στο ότι ο μεν απλός χόντρος είναι σκέτο χειρομυλισμένο σιτάρι ενώ ο ξινόχοντρος γίνεται με σιτάρι και ξινισμένο γάλα.
Σε πολλές περιπτώσεις ο απλός χόντρος αντικαθιστούσε το ρύζι, κυρίως σε περιοχές που δεν καλλιεργήθηκε ποτέ (ορεινές) αλλά και σε περιόδους που δεν υπήρχε στην τοπική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: