Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008

Φτιάξε τον δικό σας κύβο Λαχανικών

Υλικά:
1 πράσο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
4 κλωνάρια μαϊντανό
4 κλωνάρια σέλινο
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
2-3 κλωνάρια θυμάρι ή θρούμπι
2 φύλλα δάφνης
1-2 μανιτάρια
φρέσκα φασολάκια ή 1-2 κολοκυθάκια
1-2 κουταλιές κάππαρη

Εκτέλεση:
Δέστε σε τουλπάνι 2 κουταλιές χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι.
Κόψτε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και περιχύστε με νερό που να τα σκεπάζει (2-3 λίτρα)
Βράστε 35-40 λεπτά, να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και πετάξτε τη δάφνη, το τουλπάνι με το πιπέρι και το κλωνάρι θυμάρι. Κρατήστε το ζωμό.
Περάστε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά στο μύλο από τις μεγαλύτερες τρύπες και βάλτε τα πάλι στο ζωμό. Βράστε άλλα 30-40 λεπτά, για να μείνει περίπου μισό ζουμί. Αν θέλετε ζωμό διάφανο, περάστε τον από σήτα στρωμμένη με βρεγμένο τουλπάνι, και παγώστε.
Για πυκνό ζωμό, λιώστε στο μπλέντερ τα λαχανικά και αδειάστε τα σε κουπάκια ή σε θήκες για παγάκια.
Αφήστε να κρυώσει ο ζωμός και βάλτε τον στην κατάψυξη. Βγάλτε από τις θήκες και κρατήστε σε ειδικές σακούλες στην κατάψυξη.

Σημείωση: Ανάλογα με το γούστο σας, όταν ξεπαγώσετε το ζωμό θα προσθέσετε επιπλέον σκόρδο (η γεύση του ελαττώνεται στην κατάψυξη), πιπέρι, ξύδι και σάλτσα σόγιας, για να κάνετε νοστιμότατες σούπες, σάλτσες ή μαγειρευτά.

Gourmet Νοέμβριος 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: