Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2007

Παραδοσιακό άσπρο ψωμί

Υλικά:
9 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
50 γρ. μαγιά
2 1/2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
4 κουταλιές βούτυρο (φυτικό)
3 κουταλιές κοφτές ζάχαρη

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και την αφήνουμε να μείνει για λίγα λεπτά. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε την μαγιά, το αλάτι, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μία λεία ζύμη. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λεκάνη και τη γυρίζουμε για βουτυρωθεί όλη η επιφάνειά της. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα από 1 ώρα περίπου την ξαναζυμώνουμε και την πλάθουμε σε καρβέλι ή σε δύο φρατζόλες.
Τις βάζουμε σε βουτυρωμένες φόρμες, τις σκεπάζουμε, και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα ακόμη. Κατόπιν τις αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή λάδι και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: