Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυκόξινη σάλτσα


Υλικά:
* 1 φλ. ξύδι
* 1 φλ. ζάχαρη
* 1 1/2 κ.σ. αλάτι
* 1/2 φλ. φρέσκια πορτοκαλάδα
* 1/2 φλ. χυμό ανανά
* 1/2 φλ. ντοματοχυμό (πχ pummaro)
* 2 κ.σ. κορν φλάουερ ή αλεύρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να διαλυθούν καλά. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς.

Ανοιξιάτικα ρολλά


Υλικά:
- 40 φύλλα ρυζιού για spring rolls
- 1/2 μέτριο λάχανο
- 1 λάχανο κινέζικο (ice berg)
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά πορτοκαλί
- 1 κρεμμύδι
- 3 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 πιάτο μανιταράκια φρέσκα
- αλάτι-πιπέρι
- τζίτζερ

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τις πιπεριές σε στενόμακρες λεπτές λωρίδες, όπως επίσης και το ξερό κρεμμύδι και τα σωτάρουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο.
2. Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά κομμένα κι αυτά.
3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τζίτζερ και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μετά τα βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα αφήνουμε να παγώσουν λίγο.
4. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με τη γέμιση. Οταν φτάνουμε στην άκρη κάθε φύλλου βάζουμε λίγο νεράκι για να κολλήσει και να μην μας ανοίξουν στο τηγάνισμα.
5. Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρωματάκι. Σερβίρονται με γλυκόξινη σάλτσα.

* Σαν παραλλαγή μπορείτε να γεμίσετε τα φύλλα με διάφορα τυριά. Είναι πολύ νόστιμο το αποτέλεσμα!
** Τα φύλλα ρυζιού που χρησιμοποίησα εγώ, τα βρήκα σε γνωστό σουπερμάρκετ κατεψυγμένα. Τα άφησα να ξεπαγώσουν και τα χρησιμοποίησα όπως ελεγαν οι οδηγίες και για το δίπλωμα. Διάβασα πως υπάρχουν και φύλλα ρυζιού που δεν είναι κατεψυγμένα αλλά χρειάζονται μούλιασμα.
*** Θα επανέλθω σε άλλη ανάρτηση με την συνταγή για την γλυκόξινη σάλτσα.
**** Η συνταγή είναι παραλλαγή αυτής εδώ.

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Γεμιστά Κολοκυθάκια με Τόφου

Υλικά:
2 πακετάκια τόφου
1 κρεμμύδι
μερικά κλωναράκια άνιθο
μερικά κολοκυθάκια (εμένα μου πήρε 6 κολοκυθάκια, αλλά είναι ανάλογα το μέγεθος)
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι
τζίντζερ σε σκόνη
κάρυ σε σκόνη

Εκτέλεση:
Βάζουμε το τόφου στο μπλέντερ για να διαλυθεί. Περνάμε επίσης και το κρεμμύδι, τον άνιθο και το σκόρδο από το μπλέντερ. Ανακατεύουμε το μείγμα μας μαζί με το αλάτι, τα μπαχαρικά και λίγο λάδι. Στη συνέχεια, κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση, αφαιρούμε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι και το φυλάμε για κάποιο άλλο φαγητό (κάνει πολύ ωραίο πρόσθετο σε σάλτσες, νουντλς κ.α.). Κατόπιν, γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα μας. Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε μια κατσαρόλα (ή σε πυρέξ ανάλογα τι προτιμούμε), ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά και προσθέτουμε νερό, αρκετό ώστε να σκεπάζει περίπου μέχρι τη μέση τα κολοκυθάκια μας. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια (να τρυπιούνται με ένα πιρούνι).

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ:



  • Μεγάλες ντομάτες για γεμιστά

  • Ρύζι γλασσέ ή Καρολίνα (μία χούφτα για κάθε ντομάτα)

  • 1-2 Κρεμμύδια

  • Ελαιόλαδο

  • Μαϊντανό

  • Αλατοπίπερο

  • Μαύρες σταφίδες

  • Τριμμένη φρυγανιά

  • Λίγη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανοίγουμε ένα «καπάκι» στην κάτω πλευρά της κάθε ντομάτας και με ένα κουτάλι, αφαιρούμε το εσωτερικό της, βάζοντάς το σε ένα μπολ, και τις ανοιχτές ντομάτες σε ένα ταψί (σε αυτό που θα τις ψήσουμε). Στη συνέχεια, περνάμε από το μπλέντερ το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο μπολ με το εσωτερικό από τις ντομάτες.
Έπειτα προσθέτουμε μαϊντανό, αλατοπίπερο, 2-3 χούφτες σταφίδες, λίγο ελαιόλαδο, το ρύζι και τα ανακατεύουμε.
Στις ντομάτες που έχουμε ανοίξει, ρίχνουμε στον πάτο τους λίγη ζάχαρη και βάζουμε τη γέμιση σιγά σιγά με ένα κουτάλι (αν περισσέψει, τη ρίχνουμε στο ταψί ανάμεσα στις ντομάτες). Στη συνέχεια, βάζουμε τα «καπάκια» τους και από πάνω τους ρίχνουμε τριμμένη φρυγανιά, στην οποία προσθέτουμε ελάχιστη ζάχαρη, για να μην μας καούν από πάνω.
Τέλος ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο πάνω στις ντομάτες (όσο περισσότερο, τόσο καλλίτερες και πιο ζουμερές θα βγουν).
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.

Μακαρονάδα Τουρλού


ΥΛΙΚΑ:
1 Μεγάλη μελιτζάνα
1Μεγάλο κολοκύθι
1-2 Καρότα
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
Ντοματοπολτός
Ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Ζυμαρικά της αρεσκείας σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια,, και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με το ελαιόλαδο, τον πελτέ και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε λίγο νεράκι (προσοχή γιατί βγάζουν και τα λαχανικά αρκετό νερό) και τα αφήνουμε να βράσουν για κανένα μισάωρο.
Παράλληλα, βράζουμε και τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας και τα σερβίρουμε μαζί.

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια είναι η αγαπημένη σας χορτοσυνταγή;

Από το 2006 και μετά από κάπου 440 συνταγές, ήρθε ο καιρός να ρωτήσω:


Ποια είναι η αγαπημένη σας χορτοσυνταγή;

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως οι δικές μου αγαπημένες είναι ο vegan μουσακάς, τα γιουβαρλάκια της φακής, Πράσα με μανιτάρια και η μαγειρίτσα με μανιτάρια =)