Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2007

Τσουκνιδόπιτα με αρωματισμένο φύλλο

Από τον αγρό, στο πιάτο...

Υλικά

½ κιλό τσουκνίδες τρυφερές

½ κιλό σπανάκι

2 κρεμμύδια τριμμένα

4 κουταλιές ελαιόλαδο

½ κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο

½ κούπα μάραθο ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

1 κούπα φρυγανιά

Για το φύλλο:

½ κούπα νερό

½ κούπα γάλα

6 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι θυμάρι

Ή βασιλικό ή μαϊντανό

½ κιλό αλεύρι

Παρασκευή

Ετοιμάζουμε το ζυμάρι: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βότανο. Κάνουμε λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε μέτριο ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Βράζουμε τις τσουκνίδες και το σπανάκι για 5 λεπτά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σπανάκι, τις τσουκνίδες και το μάραθο και τσιγαρίζουμε να εξατμισθούν τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά.

Με το μισό ζυμάρι ανοίγουμε φύλλο και το στρώνουμε στον πάτο και τα τοιχώματα λαδωμένου ταψιού.

Απλώνουμε πάνω τα χόρτα και σκεπάζουμε με δεύτερο φύλλο. Ενώνουμε τις άκρες των φύλλων, αλείφουμε με χτυπημένο αβγό, πασπαλίζουμε με σησάμι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει, 1 ώρα περίπου (ή σε χαμηλό φούρνο για περισσότερη ώρα).

2 σχόλια:

Katerina ante portas είπε...

Πολύ ασυνήθιστη -για μένα- η προσθήκη τσουκνίδας.
Συνταγή πρόκληση! :)

kalliopi είπε...

καλώς την Κατερίνα :)

Η τσουκνίδα είναι πολύτιμη πηγή μετάλλων (σίδηρος, πυρίτιο, κάλιο, θείον, μαγγάνιο κ.α.) και χλωροφύλλης. Στα φύλλα της υπάρχει μυρμηκικό οξύ καθώς και τανίνες και βιταμίνες Α και C. Χρησιμοποιήθηκε από την ιατρική για τις αιμοστατικές, αντιδιαβητικές και διουρητικές της ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποίησε κυρίως για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων.

Πίνετε και σαν τσάι με λίγο μέλι για την αποτοξίνωση του οργανισμού.