(Εντελώς Νηστίσιμο Παστίτσιο)
Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια
1 σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
Για τον κιμά:
1 πακέτο μη-γενετικά τροποποιημένο κιμά σόγιας (περίπου 250 γρ.)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πακετάκι μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ντοματοπιπεριά (Φλωρίνης) ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι κύμινο, κάρυ, τζίντζερ τριμμένο
1,5 πακετάκι πουμαρό
Για τη μπεσαμέλ:
6 κουταλιές βιτάμ
6 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+2 εφεδρικές)
500 γρ γάλα ρυζιού (μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω)
αλάτι, κάμποσο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Τα μακαρόνια:
Βράζουμε κανονικά τα μακαρόνια μας, τα σουρώνουμε, και βάζουμε τα μισά στο κάτω μέρος του ταψιού μας.
Για τον κιμά:
1. Βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο ώστε να τσιγαριστούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα βάλουμε να μαλακώσουν με λίγο νεράκι και να προσθέσουμε προς το τέλος το ελαιόλαδο.
2. Μόλις τσιγαριστούν ή μαλακώσουν, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας αρκετό νερό.
3. Στη συνέχεια σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 30 με 40 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Μπορείτε να προσθέτε και διάφορα άλλα μπαχαρικά, μυρωδικά ή λαχανικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
4. Μόλις γίνει, το ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τα μακαρόνια και τον σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα. Έπειτα ξεκινάμε για τη μπεσαμέλ μας.
Για την μπεσαμέλ:
1. Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε στην κατσαρόλα μας το βιτάμ μέχει να λιώσει.
2. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε μία-μία τις 6 κουταλιές αλεύρι ενώ ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να μην μας σβολιάσει.
3. Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα του ρυζιού ενώ παράλληλα εξακολουθούμε να ανακατεύουμε καλά.
4. Προσθέτουμε κάμποσο μοσχοκάρυδο (ανάλογα με το πόσο έντονα σας αρέσει να διακρίνεται η γεύση), αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σε περίπτωση που μας βγει πιο νερουλό, προσθέτουμε και τις 2 εφεδρικές κουταλιές αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την υφή που θέλουμε.
Προσοχή: το γάλα ρυζιού γλυκίζει, οπότε καλό θα είναι να δοκιμάζετε ώστε να πετύχετε με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο τη γεύση που αρέσει περισσότερο στον ουρανίσκο σας.
Τελικά βήματα:
5. Μόλις τελειώσουμε με τη μπεσαμέλ, τη ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα και προαιρετικά τη σκεπάζουμε με μία ελαφριά στρώση τριμμένης φρυγανιάς. Δίνει γεύση και τραβάει τυχόν μετέπειτα καψίματα στο ψήσιμο.
6. Βάζουμε το ταψί μας σε ήδη προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε το παστίτσιο μας για περίπου μία (1) ώρα στους 200 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο σας βέβαια).
Ευχαριστώ την Φωτιά και Πάγος που έφτιαξε τον κιμά. Καλή σας όρεξη!
3 σχόλια:
Μιά χαρά νηστίσιμο πάει γιά δοκιμή. Σ'ευχαριστώ
Είναι vegan το βιτάμ;;;
Εγω το κανω με ελαιολαδο.. Δεν νομιζω να ειναι χορτοφαγικο το βιταμμμ.....
Εβίτα
Δημοσίευση σχολίου