Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τρίτη, 22 Μαΐου 2007

Μήλα και ξηροί καρποί με λιναρόσπορο

Υλικά
  • 6-12 καθαρισμένα μήλα
  • 1 κούπα βιολογικές σταφίδες
  • 1/4 της κούπας νερό
  • 1 κούπα φρεσκοσπασμένα καρύδια
  • 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 1 κουταλάκι κανέλα γεμάτο
Παρασκευή

Βγάζετε τα κουκούτσια και τον σκληρό πυρήνα των μήλων και μετά τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζετε τις σταφίδες στον πάτο ενός μικρού δοχείου και τις καλύπτετε μόλις με νερό. Προσθέστε τα κομμάτια του μήλου πάνω στις σταφίδες και βράστε τα στον ατμό, σε όσο γίνεται πιο σιγανή φωτιά, για επτά λεπτά, ώσπου οι σταφίδες να μαλακώσουν και τα μήλα να είναι ακόμη σφιχτά. Αναμειγνύετε στη συνέχεια με τα υπόλοιπα συστατικά και κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Η συνταγή αυτή δίνει ένα ωραίο επιδόρπιο ή ένα θρεπτικό και νόστιμο κολατσιό.

Μερίδες 4

Πηγή: Υγεία για όλους με σωστή διατροφή-Παναγιώτης Κουμεντάκης

Φραουλοποτό!

Υλικά
  • 1 κουτί φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες
  • 1 κούπα γάλα σόγιας ή άπαχο γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο
Παρασκευή

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και απολαύστε ένα δροσιστικό ποτό...

Πηγή: Υγεία για όλους με σωστή διατροφή

Πατατοσαλάτα με ντρέσινγκ αβοκάντο

Υλικά:

  • 8 μέτριες πατάτες

  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους (προαιρετικά)

  • 2 κοτσάνια σέλινο σε κύβους

  • 1 αγγούρι καθαρισμένο σε κύβους

  • 1 φλιτζάνι μπρόκολο σε ψιλά κομματάκια

  • 1 καρότο κομμένο σε κύβους

  • 1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
Για το ντρέσινγκ:

  • 1 μεγάλο, ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και χωρίς κουκούτσι

  • 1 αγγούρι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

  • χυμό ενός λεμονιού

  • 1 κουταλάκι άνηθο

  • 2 κουταλιές ζωμό λαχανικών ή χυμό σέλινου
Παρασκευή:

Ατμοβράστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Αποφλοιώστε τις και κόψτε τις σε κύβους των 2 εκατοστών. Ανακατέψτε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σέλινο, το αγγούρι, τα μπρόκολα, τα καρότα και την πιπεριά σε ένα μεγάλο μπολ. Για να κάνετε το ντρέσινγκ, ανακατέψτε το αβοκάντο, το ψιλοκομμένο αγγούρι, τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και το ζωμό λαχανικών ή το χυμό σέλινου σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Βάλτε το ντρέσινγκ πάνω στην πατατοσαλάτα και ανακατέψτε καλά. Παγώστε την και σερβίρετε.

Μερίδες 6

Avocado

Potato

Πηγή: Υγεία για όλους με σωστή διατροφή-Παναγιώτης Κουμεντάκης

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2007

Κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά:
1 κιλό κολοκύθια
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αυγά
Ι φλιτζάνι τυρί τριμμένο
1 φλιτζάνι φρυγανιά αλεσμένη
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα



Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε και τα βάζουμε στο τρυπητό με 1 κουταλιά αλά­τι να στραγγίσουν όσο γίνεται περισσότερο. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμο­ποιούμε κάποιο ύφασμα και πιέζουμε τα κολοκύθια μέσα σ' αυτό ώστε να φύγουν τα υγρά.Σε βαθύ δοχείο μεταφέρουμε τα κολοκύ­θια και προσθέτουμε το μαϊντανό, τα κρεμμύδια, τα αυγά χτυπημένα, το τυρί, το πιπέρι και τη φρυγανιά, ρίχνοντας και άλλη αν δεν είναι αρκετά πυκνό το μείγμα.Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανιστοί.