Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πράσα με μανιτάρια ογκρατέν




ΥΛΙΚΑ:


  • Πράσα

  • μανιτάρια φρέσκα

  • πράσινη πιπεριά

  • Φρέσκο κρεμμύδι

  • κρέμα γάλακτος

  • λίγο γάλα (προαιρετικά)

  • κεφαλοτύρι τριμμένο (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)

  • 4 αυγά

  • λίγη φυτίνη ή βούτυρο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • μοσχοκάρυδο τριμμένο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και την πιπεριά, τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα πράσα και ανακατεύουμε.
Παράλληλα έχουμε βάλει να ζεστάνουμε τη φυτίνη έτσι ώστε να γίνει λάδι (όχι να κάψει).
Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα με τα πράσα. Αφού το κάνουμε αυτό, ρίχνουμε από πάνω τριμμένο τυρί, και μερικές κουταλιές από το λάδι. Έπειτα βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα.
Αφού το κάνουμε αυτό, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος (αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο γάλα) και το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε στο πυρέξ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και καλύπτουμε με τυρί τριμμένο.
Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

8 σχόλια:

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! είπε...

Δεν το έχω ξαναδοκιμάσει αλλά πραγματικά μου άνοιξε την όρεξη!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά δεν μας είπες τα τυριά που χρησιμοποιείς έχουν πυτιά?

Φωτιά + Πάγος είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε, Βάσω =)

Φωτιά + Πάγος είπε...

Ανώνυμε, δεν σου απάντησε κανείς γιατί στο blog αυτό γράφουν 4 άνθρωποι. Το προηγούμενο σχόλιό σου το είχες κάνει σε ανάρτηση που είχε κάνει άλλη κοπέλα και προφανώς αυτή η κοπέλα που ανέβασε αυτή τη συνταγή το αγνοεί =).
Ο λόγος που εγώ ως δημιουργός της σελίδας δεν σου απάντησα στην προηγούμενη ανάρτηση είναι απλός. Η σελίδα δεν είναι αποκλειστηκά βιγκαν. Όπως γράφει και ο τίτλος της, απευθύνεται σε χορτοφάγους, βιγκαν, ωμοφάγους και σε όσους θέλουν να αποτοξινωθούν από το κρέας. Οι δικές μου συνταγές, είναι εδώ και μερικά χρόνια είναι κατά κύριο λόγο βίγκαν ή δίνουν και βίγκαν εναλλακτικές. Οι συνταγές που ανεβάζουν οι υπόλοιπες 3 κοπέλες είναι ό,τι θεωρούν πως πρέπει να ανεβάσουν. Εκτιμώ πολύ τη συνεισφορά τους στο blog, γιατί προσθέτουν πράγματα και ιδέες που εγώ δεν θα σκεφτόμουν. Από εκεί και πέρα, δεν μου άρεσε ο τρόπος που ανέφερες στο θέμα την πυτιά, στο προηγούμενο ποστ σου. Και αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στο να μην σου απαντήσω. Δεν μ' αρέσει αυτό το ηθικίστικο του "καλού" βίγκαν και των "κακών" κρεοφάγων ή των "κακών" χορτοφάγων. Παρ' ότι το σχόλιό σου για την πυτιά είναι σωστό, ο τρόπος που το έθεσες δεν μ' αρέσε καθόλου. Λένε πως κάποιες φορές δεν μετράει μόνο τι λες αλλά και πως το λες. Οπότε, ανώνυμε, δεν ξέρω αν τα τυριά που χρησιμοποιούν οι κοπέλες έχουν πυτιά ή όχι. Αν όμως σε απασχολεί το θέμα θα χαρώ πολύ να δω σε σχόλιο τις προτάσεις σου για το πως θα μπορούσε να αντικατασταθεί το τυρί στις συνταγές. Έτσι διαφωνείς μεν, δημιουργικά δε =).
Καλό σου βράδυ =)
Λίζα

ΔΙΑΓΑΛΑΞΙΑΚΗ είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ Η ΣΥΝΤΑΓΗ!
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΟΙ ΒΙΓΚΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΦΥΤΙΚΗ ΚΡΕΜΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Ή ΜΠΕΣΑΜΕΛ.

Ανώνυμος είπε...

Μα η πυτιά προέρχεται από στομάχι ζώων που θηλάζουν οπότε πως γίνεται να είναι χορτοφαγική μια συνταγή εφόσον περιέχει προιόντα σκοτωμένων ζώων?

Ανώνυμος είπε...

Eides antifasis pou exei i p...a i zoi.. cheers mate

Ανώνυμος είπε...

Στα βιομηχανοποιημένα τυριά η πήξη και οι ζυμώσεις προκαλούνται με την προσθήκη καλλιεργημένων και τυποποιημένων μικρο-οργανισμών, που υποκαθιστούν τη ζωϊκή πυτιά. Εξαίρεση αποτελούν τα βιολογικά τυριά, τα οποία παρασκευάζονται με φυσική πυτιά και όχι πυτιά παρασκευασμένη στο εργαστήριο. Διαλέγεις και παίρνεις.