Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Χόντρος με πράσα

Υλικά
1 κιλό πράσα
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες
1 ποτήρι χόντρο* (σπασμένο σιτάρι)
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες. Τα μαραίνουμε με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά. Μετά προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με 1-2 ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα και όταν βράσει ρίχνουμε το χόντρο, αλάτι, πιπέρι και το λάδι. Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να ψηθεί για περίπου μισή ώρα.


*Χόντρος
Αλεσμένο στο χειρόμυλο σιτάρι. Η χρήση του στην κρητική μαγειρική κατά τα παλιότερα χρόνια ήταν ευρύτατη. Τον χόντρο τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορα φαγητά και ήταν ιδιαίτερα νόστιμος με τους χοχλιούς.Η διαφορά του από τον ξινόχροντρο έγκειται στο ότι ο μεν χόντρος είναι σκέτο χειρομυλισμένο σιτάρι ενώ ο ξινόχοντρος ήταν σιτάρι ψημένο σε ξινισμένο γάλα.Σε πολλές περιπτώσεις ο απλός χόντρος αντικαθιστούσε το ρύζι, κυρίως σε περιοχές που δεν καλλιεργήθηκε ποτέ (ορεινές) αλλά και σε περιόδους που δεν υπήρχε στην τοπική αγορά.

Ξινόχοντρος
Ένα από τα διαδεδομένα φαγητά της Κρήτης. Παρασκευαζόταν από αλεσμένο σιτάρι και ξινισμένο γάλα και ήταν θαυμάσια τροφή που μπορούσε να την φάει κανείς είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη στον ήλιο. Σε μερικές περιοχές της Κρήτης (χωριά του Αμαρίου και του Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου) προτιμούσαν να τον αποξηραίνουν σε σκιερό μέρος.Η αποξήρανση του ξινόχοντρου δεν ήταν και πολύ εύκολη υπόθεση γιατί... άρεσε πολύ στις γάτες και όπου τον έβρισκαν αφύλακτο... τον εξαφάνιζαν. Οι πιο ευρηματικοί κρεμούσαν μια τάβλα με σχοινιά και εκεί πάνω γίνονταν η αποξήρανση πιο εύκολα, μια και δεν μπορούσαν να σκαρφαλώσουν ως εκεί οι γάτες.

Συνταγή από την Κρητική κουζίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: