Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Σαλάτα Φατούς (Σαλάτα του τσοπάνη)

Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο: 20΄ περίπου

Υλικά (για 6 άτομα):
Για τη σαλάτα:
1 κιλό ώριμες, σφικτές ντομάτες, σε κύβους
4 μικρά αγγουράκια (κατά προτίμηση βιολογικά), με τη φλούδα τους, κομμένα πρώτα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε «μισοφέγγαρα»
1 μεγάλο κοκκινόφλουδο κρεμμύδι, σε κυβάκια
1 μεγάλη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2 ματσάκια γλιστρίδα (μόνο τα φύλλα)
1/3 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χοντροκομμένος
τα φύλλα από 2 - 3 κλαράκια δυόσμο, χοντροκομμένα
80 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνιαλάτι και πιπέρι

Για τα πιτάκια:
10 μικρές αραβικές πίτες
3 κουτ. σούπας ζαατάρ*
70 - 100 ml ελαιόλαδοαλάτι και πιπέρι


Διαδικασία:
Για τα πιτάκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Κόβουμε οριζόντια κάθε πίτα με ένα μαχαίρι, για να κοπεί σε δύο δισκάκια. Αλείφουμε όλες τις πίτες και από τις δύο πλευρές με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με το ζαατάρ, αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα, σε μονή στρώση, και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν (θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό σε 2 - 3 δόσεις). Τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε οκτώ τριγωνικές φέτες την καθεμία.
Για τη σαλάτα: Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σαλάτας. Ανακατεύουμε καλά και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Γύρω από τη σαλάτα βάζουμε τα ψημένα πιτάκια και σερβίρουμε.

Το ξερατε;
Το ζαατάρ είναι ένα αρωματικό μείγμα από άσπρο και μαύρο σουσάμι, θυμάρι, αλάτι και το υπόξινο μπαχαρικό σουμάκι. Αξίζει να το αναζητήσουμε για να αποκτήσει η συνταγή αυθεντικές λιβανέζικες νότες. To βρίσκουμε έτοιμο σε μπαχαράδικα, όπως το Ελιξίριον, ο Μανδραγόρας και το Μπαχάρ. Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας ανακατεύοντας ίσες ποσότητες από τα καρυκεύματα αυτά.

1 σχόλιο:

μαγειρική είπε...

Είναι απο τις αγαπημένες μου σαλάτες!Πολύ ωραία συνταγή!