Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009

Φυτρα Φακής Σαλάτα

Υλικά:
φακή
ντομάτα
φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι
πιπέρι
λάδι
ρίγανη

Εκτέλεση:
Φύτρα από φακές
Γιατί να τα προτιμήσετε.
• Aποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%).
•Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
• Eίναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Σύσταση ανά 100 γρ. Θερμίδες:
105 Πρωτεΐνες: 8,9 γρ.
Λιπαρά: 0,5 γρ.
Yδατάνθρακες: 16,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,8 γρ.
Bιταμίνη C: 15,5 mg
Φυλλικό οξύ: 100 mg

H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Για την Σαλάτα:
Πλένετε τις ντομάτες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβετε. Τα βάζετε μαζί με τις φακές σε ένα πιάτο και ρίχνετε από πάνω τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Ρίχνετε και λίγο λαδάκι και ανακατεύετε.

3 σχόλια:

reikiandrew είπε...

wow, deihnei telio. olo chi...pws einai i gevsi?

Φωτιά + Πάγος είπε...

είναι ευχάριστο στην γεύση =). Εμένα προσωπικά μου άρεσε.

Nikos είπε...

ωραια φωτο :)