Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2008

Μελιτζάνες ρολό με κιμά

για 6 άτομα

Yλικά:
4 μελιτζάνες φλάσκες
σησαμέλαιο για το τηγάνι
400 γρ. κιμά σόγιας
2 κρεμμύδια τριμμένα
50 γραμμ. φρυγανιά
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1 κιλό ντομάτες χωρίς τα σπόρια και τις φλούδες
1 πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
½ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο1
κ.κ. κόκκινο πιπέρι τσίλι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε πολύ λεπτές φέτες (χρησιμοποιούμε μαντολίνο αν διαθέτουμε), αλατίζουμε κάθε φέτα και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε σε νερό τον κιμά σόγιας, τον σουρώνουμε και τον πλάθουμε μαζί με τον μαϊντανό, τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, την πιπεριά, το τσίλι και όσο αλάτι θέλουμε. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει περίπου για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ σκουπίζουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο και τις τηγανίζουμε. Μόλις γίνουν τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα ταψί ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα στον πάτο. Παίρνουμε ένα μικρό μπαλάκι από κιμά και το πλάθουμε σε οβάλ κεφτεδάκι. Τοποθετούμε το κεφτεδάκι στην άκρη της μελιτζάνας και το γυρίζουμε σε ρολό. Τοποθετούμε στο ταψί με την άκρη από την κάτω μεριά. Οταν τελειώσουν όλα τα ρολά, τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

• Για το καθάρισμα των vτoματών: Χαράζουμε ένα Χ στο κάτω μέρος τους και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα γεμάτη με καυτό νερό για 2 λεπτά. Τις σoυρώνoυμε και μόλις κρυώσoυν τις ξεφλουδίζoυμε, τις κόβουμε στη μέση, πετάμε τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Παραλλαγή συνταγής από: τη Μίνα Κακανιά, ΒΗΜΑgourmet

3 σχόλια:

Άννα είπε...

δεν μπορώ να καταλάβω, εφόσον είναι χορτοφαγικές οι συνταγές γιατί ονομάστηκε η συνταγή "Μελιτζάνες ρολό με ΚΙΜΑ".
Τί μύνημα περνάει δηλαδή αυτό; Αν είναι να μη μπορώ χωρίς υποκατάστατο κρέατος ε τότε ας φάω κρέας. Έχουμε φτάσει να έχουμε χορτοφαγικό κιμά, χορτοφαγικά λουκανικάκια. χορτοφαγικές μπριζόλες και δε συμαζεύται. Δεν είναι λίγο παράλογο; Μια ολόκληρη βιομηχανία ασχολειται με την παραγωγή υποκατάστατων κρέατος και τα προιόντα πουλουνται και πανάκριβα!

Φωτιά + Πάγος είπε...

Άδικο δεν σου δίνω. Αλλά η συνταγή δεν ήταν χορτοφαγική. Απλά τη μετέτρεψα γι αυτό και ο τίτλος έμεινε ίδιος. Αλλά και η σόγια.. σε φασόλια και κιμάς διαχωρίζεται.

Ανώνυμος είπε...

Ολο μαλακιες ειστε