Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αγριεμένο.. Φακόρυζο

Υλικά:
3 φλυτζάνια φακές (φουσκωμένες)
1 φλυτζάνι άγριο ρύζι
1-2 φύλλα δάφνης
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 μικρό καρότο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
κάρυ ή κύμινο



Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα μπόλικο νερό μαζί με τις φακές και το άγριο ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο, το πράσο και τη δάφνη. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση. Μόλις γίνει, σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Μεθυσμένα από Ρακή Σπαράγγια με Κινόα

Υλικά:
1 κούπα κινόα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
250 γρ. σπαράγγια
μερικά μανιτάρια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1 κούπα αρακά
1/3 κούπας ρακή
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κάρυ
βιολογικό ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
κάπαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα σπαράγγια και τα βάζουμε μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και πράσο να σοταριστούν μέσα στο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη κινόα, τον αρακά, τα μπαχαρικά μας και σβήνουμε με τη ρακή. Ρίχνουμε τρεις κούπες νερό και ανά διαστήματα ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πιει το ζουμάκι. Κατά το σερβίρισμα αν θέλουμε προσθέτουμε και κάπαρη.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αρμύρες Σαλάτα

Από τον αγρό στα πιάτα μας...



Καθαρίζουμε τις αρμύρες και τις βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό. Μόλις βράσουν, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε μία πιατέλα. Ρίχνουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο, το κρεμμυδάκι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες και γαρνίρουμε το πιάτο μας.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τορτίγια με Λαχανικά

Υλικά:
4 τορτίγιες
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
πιπεριές διάφορες (αν θέλετε βάλετε και μερικές καυτερές)
ντομάτα
μερικά μανιτάρια
άνιθο ψιλοκομμένο
πατάτα βραστή (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
κάρυ, αλάτι



Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πιπεριές , τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε λωρίδες και τα βάζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο να τηγανιστούν μέχρι να αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν. Στη συνέχεια κόβουμε τη βραστή πατάτα σε κυβάκια και την ντομάτα και τα ανακατεύουμε με τα τηγανισμένα λαχανικά μας, τον ψιλοκομμένο άνιθο και τα μπαχαρικά μας. Κατόπιν, παίρνουμε τις τορτίγιες και τις γεμίζουμε με το μείγμα μας. Τις τυλίγουμε και κλείνουμε τη μία τους άκρη με αλουμινόχαρτο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και κάποια σος μαζί με το μείγμα, ή πάστα ελιάς ή να αλείψετε με ένα γινομένο αβοκάντο ή και φυτικό βούτυρο αν προτιμάτε (αρκεί να είναι ζεστό το μείγμα σας για να λιώσει και το βούτυρο).

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Χορτοφαγικό (vegan) Σπετσοφάι

Υλικά:




  • 5 πολύχρωμες πιπεριές

  • 4 βιολογικά λουκάνικα tofou (θα τα βρείτε σε βιολογικά καταστήματα)

  • 2 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες στο μπλέντερ

  • 1 1/2 κούπα ελαιόλαδο

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • κάπαρη (όση θέλετε)

  • αλάτι (προαιρετικά), πιπέρι, κάρυ ή βιολογικό κύβο λαχανικών

Εκτέλεση:


Πλένουμε τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε. Μετά τις ψιλοκόβουμε και τις τηγανίζουμε μαζί με λίγο λάδι, μόλις αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν τις βγάζουμε από τη φωτιά. Έχουμε ήδη ψιλοκόψει τα λουκανικάκια από τόφου και τα βάζουμε κι αυτά να τηγανιστούν. Μόλις τηγανιστούν, τα βγάζουμε από το τηγάνι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες στο τηγάνι μας, μαζί με το κρεμμύδι, το ζουμί από το βαζάκι των λουκάνικων της σόγιας και προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να σιγοψηθεί η σάλτσα μας για περίπου 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις πιπεριές και τα λουκάνικα, μαζί με τα μπαχαρικά μας (αν επιλέξετε να βάλετε βιολογικό κύβο λαχανικών, βάλτε τον μαζί με τη ντομάτα) και αφήστε να ψηθεί μέχρι η σάλτσα μας να γίνει πηχτή. Σερβίρετε με κάπαρη ή αν θέλετε την βάζετε να ψηθεί κι αυτή για 1-2 λεπτά.

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Κουλουράκια Κανέλας

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει (φαρίνα)
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρη)
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 2-3 κουταλιές της σούπας κανέλα

Προαιρετικά:

  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Σταφίδες
  • Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα βαθύ δοχείο βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το ξύσμα και τις σταφίδες και ανακατέβουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, όσο πάρει, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Έπειτα πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε, τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τους ρίχνουμε το σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Προσοχή να μην κολλήσουν τα κουλουράκια μεταξύ τους, επειδή φουσκώνουν αρκετά.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πικάντικα Noodles Φαγόπυρου

Υλικά:
2 πακετάκια noodles φαγόπυρου/ soba *
2 ντοματοπιπεριές ψιλοκομμένες (για πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε μία ψιλοκομμένη τσούσκα~καυτερή πιπεριά)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελιδα σκόρδο ψιλοκομμένη
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
μερικά φύκια wakame
1 καρότο τριμμένο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κάρυ,

ginger
σε σκόνη
τσίλι σος (ή σόγια σος, αν δεν θέλουμε τόσο πικάντικη γεύση)
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι




Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα

noodles και τα αφήνουμε να βράσουν για 6 λεπτά. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε. Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα, όλα τα υλικά εκτός από τα noodles
και το μαύρο πιπέρι και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν μαζί με λίγο νεράκι και ανακατεύουμε συχνά. Τα αφήνουμε στη φωτιά ανάλογα με το πόσο τραγανά θέλουμε να είναι τα λαχανικά μας. Μόλις γίνουν, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα νούντλς μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (αν δεν έχουμε βάλει τσίλι σος, αν έχουμε βάλει και σος και καυτερή πιπεριά και προσθέσουμε και πιπέρι, εύχομαι καλή δύναμη =Ρ)


* Τα νούντλς αυτά, τα πήρα από κατάστημα με Ιαπωνικά προϊόντα. Τα συστατικά τους είναι: αλεύρι σίτου, αλεύρι φαγόπυρου, μαγιά, αλάτι και νερό