Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Σαλάτα του Ευριπίδη Vol. 1

Υλικά:
λάχανο λευκό
λάχανο κόκκινο
σπανάκι ωμό
μερικές ελιές
καρότο
αβοκάντο
ραπανάκια
πορτοκάλι


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το πορτοκάλι και τα κόβουμε σε κυβάκια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Τέλος, τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολ και ρίχνουμε μερικές ελιές.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ντροπαλόσουπα

Υλικά:
3 ντοματοπιπεριές (Φλωρίνης)
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 γλυκοπατάτα
1 καρότο
μία κούπα μοβ λάχανο
3 μανιτάρια
3 μπαχάρια
ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
νερό (όσο θέλετε)
1 κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο χυμό ντρομάτας (προαιρετικά)


Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ και στη συνέχεια, τα χύνουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό, τον πελτέ ντομάτας (προαιρετικά), το μπαχάρι, τον βιολογικό κύβο λαχανικών και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά και μετά σερβίρουμε.

Σημείωση: Την ονόμασα ντροπαλόσουπα επειδή το χρώμα της με ή χωρίς τον πελτέ είναι κοκκινοπό και επειδή τα υλικά της είναι λιωμένα οπότε δεν μπορούν να φανούν.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Φακές με Φαγόπυρο

Υλικά:
1 φλυτζάνι φακές μεγάλες
1/2 φλυτζάνι σπόρο φαγόπυρου
2 καρότα κομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι & πιπέρι
ελαιόλαδο
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
μερικά ψιλοκομμένα μανιτάρια
μερικά κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα


Εκτέλεση:
Αφήνουμε τις φακές σε μπόλικο νερό για μερικές ώρες για να φουσκώσουν. Μετά τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό, και τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά (ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται). Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για περίπου 5 με 10 λεπτα, ανακατεύοντας καλά. Αν προτιμάτε μπορείτε το ελαιόλαδο να το βάλετε το τέλος για να μην βράσει.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Πατατοσαλάτα η ...αλλιώτικη

Υλικά:
4-6 πατάτες φρέσκες, βιολογικές, βρασμένες με την φλούδα τους
λίγο κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
μερικά μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
2-3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
λίγο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση:
Πλένουμε με πολύ προσοχή της πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν. Δοκιμάζουμε ανά διαστήματα και όταν δούμε ότι μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα πηρούνι, σβήνουμε το μάτι και χύνουμε το νερό που περισεύει. Κατόπιν, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε στο μπολ μας. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το λάχανο και τον μαϊντανό και τα βάζουμε κι αυτά στο μπολ.
Κατόπιν βάζουμε ξανά μια κατσαρόλα στη φωτιά, μαζί με το βούτυρο. Μόλις αυτό λιώσει, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο, τα μανιτάρια και την κάπαρη (αν θέλετε μπορείτε να την βάλετε και ωμή στο τέλος). Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά και μετά κατεβάζουμε από την φωτιά. Τέλος, ρίχνουμε πάνω από τις πατάτες και το λάχανο, το περιεχόμενο της κατσαρόλας και ανακατεύουμε καλά. Μετά ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.

Σημείωση:
Γι' αυτή τη σαλάτα, είναι προτιμότερο να διαλέξετε πατάτες μικρές, πρώιμες και βιολογικές για να τις χρησιμοποιήσετε με την φλούδα τους, αφού όμως πρώτα πλυθούν πολύ καλά. Επειδή όμως χάνουν σχετικά σύντομα την ιδιαίτερη γεύση τους, καλό είναι να τις αγοράζεστε σε μικρές ποσότητες και να φροντίζετε ώστε να διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Αν οι πατάτες σας δεν είναι πρώιμες ή βιολογικές, τότε ξεφλουδίστε τες πριν τις βάλατε στην σαλάτα.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σαλάτα με Τριμμένο Καρότο και Πορτοκάλι

Υλικά:
3 καρότα
1 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
μερικά αμύγδαλα ωμά, φουσκωμένα από βραδύς
μερικοί σπόροι κουκουναριού, φουσκωμένοι (προαιρετικά)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα καρότα, τα πλένουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη, σε χοντρά κομμάτια. Καθαρίζουμε το πορτοκάλι από την εξωτερική του φλούδα και τα χωρίζουμε σε φέτες. Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε κάθε φέτα, αφαιρώντας τη μεμβράνη της και τα κόβουμε σε μπουκίτσες. Μαζεύουμε τυς χυμούς που θα τρέξουν σε ένα μπολ.
Αναμιγνύουμε καλά το ελαιόλαδο, με το χυμό του πορτοκαλού που μαζέψαμε (αν δεν έχει βγει μπορούμε να στίψουμε μια δυο φέτες), και του λεμονιού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρότα με τις μπουκίτσες πορτοκαλιού. Ρίχνουμε αλάτι, τρίβουμε το πίπέρι και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ του ελαιόλαδου. Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε, τα αμύγδαλα τα κόβουμε και τα βάζουμε στη σαλάτα μας (προαιρετικά προσθέτουμε και τον κουκουναρόσπορο) και ανακατεύουμε καλά.

Σημείωση: Προσωπικά, δεν μου άρεσε η γεύση από τους σπόρους κουκουναριού, αλλά μάλλον είναι θέμα γεύσεων.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ποντιακά Φελία

Υλικά:
1/2 φρατζόλα ψωμί 2-3 ημερών
1 νεροπότηρο γάλα
1 αυγό
λάδι για τηγάνισμα
ζάχαρη για το τελικό πασπάλισμα












Εκτέλεση:
1. Αρχικά κόβουμε το ψωμί σε φέτες.
2. Σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ, χτυπάμε το αυγό, όπως θα κάναμε για αυγολέμονο. Μόλις το χτυπήσουμε καλά, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
3. Παίρνουμε μία-μία τις φέτες του ψωμιού και τις "βαφτίζουμε" μέσα στο μείγμα, πρώτα από τη μία πλευρά και μετά από την άλλη.

Προσοχή: Μην αφήσετε πολλή ώρα το ψωμί μέσα στο μείγμα γιατί θα διαλυθεί.

4. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το λάδι να κάψει καλά, βάζουμε τις φέτες του ψωμιού, τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με ζάχαρη.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Σούπα Μπυρή

Υλικά
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι
6 κουταλιές της σούπας ρύζι
6 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
1 βιολογικός ζωμός λαχανικών
αλάτι
πιπέρι

(Προαιρετικά)
κύμινο
2 αυγά
1 λεμόνι
μανιτάρια φρέσκα
 
Εκτέλεση
1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε καλά.
2. Μόλις αρχίσει να ξανθαίνει, προσθέτουμε το νερό, το αλάτι το πιπέρι, τον ζωμό, προαιρετικά το κύμινο και το αφήνουμε να βράσει. Αν επιλέξουμε να προσθέσουμε μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε και αυτά στο μείγμα πριν βράσει το νερό, ώστε βράζοντας να μαλακώσουν.
3. Μόλις το νερό βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε τη σούπα για περίπου 15 λεπτά (δοκιμάζουμε κι όλας καλού-κακού για σιγουριά) ενώ ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
4. Όσοι ενδιαφέρονται για το αυγολέμονο, μόλις βγάλετε τη σούπα απ' τη φωτιά φτιάχνετε το αυγολέμονο και "δένετε" τη σούπα. Ειδ' άλλως την απολαμβανεται χωρίς αυγολέμονο.

Καλή σας όρεξη!

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί με την σούπα χωρίς το αυγολέμονο.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Vegan Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα χωρίς αυγά. Βασισμένη στην συνταγή της blueheart™ του http://www.myvegcooking.com/

Υλικά:
150 γρ βίγκαν μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη μαύρη
400 γρ αλεύρι φαρίνα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μπέικιν σόδα
2 κ.σ. μηλόξυδο
400 ml γάλα ρυζιού (ή άλλο φυτικό γάλα)
1 κ.σ βανιλίνη
100 γρ αλεσμένα καρύδια
λίγη τρούφα σοκολάτας
1 κέρμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
και κουβερτούρα για το πασπάλισμα



Εκτέλεση:
Χτυπήστε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ανακατέψτε το γάλα ρυζιού με το μηλόξυδο κι αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά. Σε ένα μπωλ κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέστε το μισό γάλα στο μείγμα με τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και μία κούπα από το αλεύρι. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και γάλα. Προσθέστε στη ζύμη τη βανιλίνη, την τρούφα και τα αλεσμένα καρύδια. Συνεχίστε το χτύπημα για 1-2 λεπτά και ρίξτε μέσα το κέρμα. Λαδώστε κι αλευρώστε μια φόρμα για κέικ και ψήστε για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς. Αφήστε να κρυώσει το κέικ πριν το ξεφορμάρετε.
Μετά κάνετε την κουβερτούρα μπεν μαρί και απλώνετε πάνω από το κέικ.

http://www.myvegcooking.com/2010/12/blog-post_30.html

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοχρονιάτικη Φρουτοσαλάτα



Υλικά:
15 ξερά δαμάσκηνα
20 ξερά βερύκοκκα
1 μήλο κομμένο σε κυβάκια
20 καρύδια
2 φλυτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κόκκους μαύρος πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα φρούτα και τα καρύδια και κατεβάζουμε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Μετά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το περιεχόμενό της μέχρι να κρυώσει (αν θέλουμε μπορούμε να το φάμε και πιο ζεστό, αλλά καλό είναι να μείνει για λίγο το μείγμα μαζί).