Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Σοκολάτας το Κέικ

Σήμερα κλείνουμε 4 χρόνια Χορτοσυνταγές =) έτσι αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε ;)


Υλικά:
1 + 1/2 κούπα αλεύρι
1 + 1/2 κούπα γάλα ρυζιού
1/2 κούπα organic chocodrink (ή κακάο)
1 κούπα ζάχαρη μαύρη, βιολογική
1/2 κούπα λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2-3 κουταλιές κουβερτούρα τριμμένη



Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Βάζουμε σε ένα ταψάκι λίγο λάδι και μετά τοποθετούμε μέσα το περιεχόμενο του μπόλ μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μία ώρα. Θα ξέρουμε ότι το κέικ μας έχει γίνει, όταν το τρυπήσουμε με πιρούνι και αυτό βγει καθαρό, χωρίς μίγμα πάνω του.
Αν θέλετε όταν γίνει το κέικ μπορείτε να προσθέσετε από πάνω λίγη τριμμένη κουβερτούρα =)

Δεν είναι αφράτο όπως τα κέικ. Αν θέλετε να βγει πιο αφράτο μπορείτε να βάλετε αλεύρι απ και ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας =)

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Vegan τραχανόσουπα με λαχανικά


Υλικά:
  • τραχανάς από σκέτο αλεύρι ή νηστίσιμος
  • 1 μεγάλο Κρεμμύδι
  • 1-2 καρότα
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • ελαιόλαδο
  • ζωμός λαχανικών
  • αλατοπίπερο
  • ταμπάσκο (προαιρετικά)
  • χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε ψιλοκομμένα (ή αλεσμένα) τα λαχανικά, το ζωμό, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το ταμπάσκο, με λίγο νεράκι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον τραχανά και συμπληρώνουμε νερό ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε να γίνει η σούπα μας, η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά. Τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Χειμερινή Σαλάτα με Κινόα

Υλικά:
ένα μικρό μπρόκολο
ένα μικρό κουνουπίδι
κινόα (όση θέλετε εσείς να φάτε ανάλογα με το μέγεθος του κουνουπιδιού και του μπρόκολου)
κάπαρη
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζετε ή ψήνετε στον ατμό το μπρόκολο και το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια βράζετε την κινόα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό της (για κάθε κούπα κινόα προσθέτετε το διπλάσιο νερό π.χ. 1 κούπα κινόα σε 2 ποτήρια νερό). Βάζετε τα υλικά σας σε ένα μπολ, μαζί με το ελαιόλαδο, την κάπαρη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Το αλάτι είναι προαιρετικό επειδή συνήθως η κάπαρη είναι αλμηρή, δοκιμάστε το και πράξτε όπως ταιριάζει στις γεύσεις σας.

Νουντλς ρυζιού με λαχανικά


Υλικά:
  • νουντλς ρυζιού
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1-2 καρότα
  • λίγο λάχανο
  • μανιτάρια φρέσκα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • ταμπάσκο
  • λίγο βαλσάμικο
  • σόγια σως (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:

Πλένουμε τα λαχανικά και τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα λαχανικά και τα μανιτάρια σιγά-σιγά, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ταμπάσκο, το βαλσάμικο, τη σόγια σως και το αλατοπίπερο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Παράλληλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε τα νουντλς με λίγο αλατάκι να μαλακώσουν. Χρειάζονται μόνο 3 λεπτά. Μόλις γίνουν, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Πρωινό με Κινόα


Υλικά:
  • 150 γρ. Κινόα
  • 2 μήλα
  • Μια χούφτα σταφίδες
  • Κανέλα σε ξύλο
Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κινόα με τις σταφίδες και όσο νερό χρειάζεται για να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα μήλα κομμένα σε κύβους, καθώς και το ξύλο κανέλας και το αφήνουμε μέχρι να "πιει" όλο το νερό. Σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο.

Υ.Γ. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ξύλο κανέλας, μπορούμε στο τέλος να ρίξουμε τριμμένη κανέλα από πάνω.

Όταν η Δύση συναντά την Ανατολή

Υλικά:

1 ντοματοπιπεριά κομμένη σε λωρίδες

5-7 κουταλιές κονσέρβα από μπαμπού

4 κούπες ρύζι

γλυκόξινη σάλτσα (ανάλογα με το πόσο σας αρέσει)

5-10 μανιτάρια

τάκος (όσα πάρει)

1 κρεμμύδι

μαϊντανός (προαιρετικά)

αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι παίρνετε την ντοματοπιπεριά, τα μπαμπού, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν μέσα σε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν προσθέτετε την γλυκόξινη σάλτσα και λίγο αλάτι, ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρουν μία βράση και σβήνετε την φωτιά. Μετά βράζετε το ρύζι σας, το σουρώνετε, το τοποθετείτε μέσα στο τηγάνι σας και ανακατεύετε για να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Παίρνετε το περιεχόμενο του τηγανιού και με αυτό γεμίζετε τα τάκος. Πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό (προαιρετικά) και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη γλυκόξινη παραπάνω.

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Σούπα Λαχανικών με Κινόα

Υλικά:

1,5 κούπα κινόα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 πατάτες κομμένες σε κύβους

2 ντοματοπιπεριές (φλωρίνης) ή 2 πράσινες

1 1,5 κούπα κομμένες ντομάτες

1 ψιλοκομμένο κολοκυθάκι (προαιρετικά)

3 κούπες νερό

αλάτι & πιπέρι

ρίγανη & κύμινο

κόλιανδρο και λίγο χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι με τα μυροδικά, το λάδι και τις κομμένες ντομάτες και τα σιγοβράζετε με κλειστό καπάκι για περίπου 3 με 5 λεπτά. Προσθέστε την κινόα, τις πατάτες, τις πιπεριές και τις 3 κούπες νερό και σιγοβράστε για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτετε το κολοκυθάκι (προαιρετικά) και συνεχίζεται να σιγοβράζετε για άλλα 20 λεπτά. Βγάλτε το από την φωτιά. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, ανακατέψτε και σερβίρετε.

Σε όσους δεν αρέσει ο κόλιανδρος μπορείτε να βάλετε λίγο μπαχάρι στην θέση του =)

Για την Ιωάννα:Γενικά περί Κινόας και Μερικές Συνταγές

Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

Καλοκαιρινή Σαλάτα με Κινόα

Υλικά:
1.5 κούπα κινόα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 αγγούρι
1 κούπα ντοματίνια
μερικές ελιές
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάλτε την κινόα μαζί με 3 κούπες νερό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει το νερό της και να μαλακώσει. Μετά βγάλτε την από την κατσαρόλα και βάλτε την σε ένα μπολ για να κρυώσει. Προσθέστε το αγγούρι, τα ντοματίνια, τις ελιές και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι.