Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Τσίλι Κον Καρνέ

Μεξικό

Υλικά:
4 κουταλιές λάδι
1,5 κιλό κιμά σόγιας
500 γρ κρεμμύδια σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες
1-2 κου τσίλι σε σκόνη
2 κουτ ρίγανη
2 κουτ του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κιλό (κονσ) ντοματούλες ψιλοκομμένες
3 κουτ τοματοπελτές
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
2 κονσ των 400 γρ κόκκινα φασόλα
2 κουτ μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Βράζετε τον κιμά σόγιας με λίγο νερό, τον σουρώνετε (ή περιμένετε να πιει το ζουμί του). Ζεσταίνετε 2 κουτ απο το λαδι σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρετε τον βρασμένο κιμά σόγιας ανακατεύοντάς τον συνέχεια . Προσθέτετε λίγο λάδι ακόμα. Το βγάζετε απο τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη. Ζεσταίνετε 2 κουτ λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το τσίλι, τη ρίγανη, το κύμινο, τις ντοματούλες, τον ντοματοπελτέ, τον κιμά και τον βιολογικό κύβο (προσθέστε και ένα με δύο ποτήρια νερό). Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσουν για μια μισή ώρα περίπου. Στραγγίζετε τα φασόλια και τα προσθέτετε στον κιμά.
Αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ακόμα. Σερβίρεται πολύ ζεστό πασπαλισμένο με μαϊντανό. Συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Λαζάνια με Μανιτάρια

Υλικά:
600 γρ. λαζάνια
300 γρ. μανιτάρια
100 γρ. βούτυρο
4 φύλλα βασιλικό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα λαζάνια. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα στραγγίζουμε, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον βασιλικό. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι με το μισό βούτυρο και όταν κάψει, ρίχνουμε τα μανιτάρια για τα αφήνουμε για 4-5 λεπτα ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε στα μανιτάρια τον βασιλικό, τα ανακατεύουμε, ρίχουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 3 περίπου λεπτά. Στραγγίζουμε τα λαζάνια, τα αδειάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα που ετοιμάσαμε με τα μανιτάρια και τον βασιλικό και με το υπόλοιπο βούτυρο περιχύνουμε τα λαζάνια και τα σερβίρουμε ζεστά

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Μήλα Τηγανιτά

Υλικά:
6 μήλα
50 γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε την καρδιά και τους σπόρους* και κόβουμε κάθε τέταρτο στη μέση. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ένα τηγάνι με το βουτυρο και όταν κάψει, ρίχνουμε τα κομμένα μήλλα, τα ανακατεύουμε απαλά με ένα ξύλινο κουτάλι για να ροδίσουν απ' όλς τις πλευρές τους και τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις τα μήλα πάρουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και αφήνουμε τα μήλα να ψηθούν έως ότου μαλακώσουν, χωρίς να τα ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε σε βαθεία πιατέλλα και τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα.

*Τους σπόρους μπορείτε να τους βάλετε σε μία γλάστρα ή να τους φυλάξετε και να τους φυτέψετε.

Μανιτάρια με Δενδρολίβανο

Υλικά
2 κουτ λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
500 γρ μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
2 κουτ του γλυκού σόγια σως
1 κουτ δενδρολίβανο
2 κουτ του γλυκού κορν φλάουρ διαλυμένο σε 3 κουτ νερό
150 γρ ζωμο λαχανικων

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Σπρώχνετε στην άκρη το μίγμα και προσθέτετε τα μανιτάρια για να σοταριστούν καλά απ όλες τις πλευρές.
Αναμιγνύετε τώρα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια, προσθέτετε την σογια σως, το δενδρολίβανο, αλατοπιπερώνετε και σιγοψήνετε για 5-10 λεπτά.
Με πιρούνι βγάζουμε τα μανιτάρια απο το τηγάνι, τα βάζουμε σε μία πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κορν φλάουρ διαλυμένο μαζί με 150 γρ ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα και περιχύνετε τα μανιτάρια. Σερβίρετε αμέσως γαρνίροντας με δεντρολίβανο.

Μανιτάρια με Σουσάμι

Υλικά
800 γρ μανιτάρια
1 κουταλιά σουσάμι
2 κουτ του γλυκού σόγια σος
2 κουτ του γλυκού κρασί
1 κουτ του γλυκού κορν-φλάουρ
2 κουτ λάδι
2 κλωνιά σέλερι ψιλοκομμένο ή 3 κουταλιές σέληνο ψιλοκομμένο
100 γρ φασολάκια (πράσινα)
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά (τις γλυκιές) σε ροδέλες
1 καρότο σε μπαστουνάκια



Εκτέλεση
Κόβετε τα μανιτάρια σε λεπτά κομμάτια. Τα βάζετε σ ενα μπολ και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Ρίχνετε τη σόγια και το κρασί, ανακατεύετε και πασπαλίζετε με το κορν φλάουρ.
Ζεστένετε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και τηγανίζετε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά. Προσθέτετε το σέλερι ή το σέληνο, τα φασολάκια, τις πιπεριές, το καρότο κι αλατοπιπερώνετε.
Ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Το σερβίρετε με βρασμένο καστανό ή άσπρο ρύζι.

Μανιτάρια Πικάντικα (Μεξικό)

Υλικά
5 εκ. ρίζα τζίντζερ τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
800 γρ μανιταρια κομμένα στα τέσσερα
4 κουτ λάδι
2 φύλλα δάφνης
2 κουτ του γλυκού τσίλι σε σκόνη
2 κουτ του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
2 κουτ του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κονσέρβα (230 γρ) ντοματάκια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε τους κύβους των μανιταριών μεχρι να ροδίσουν.
Προσθέτετε το τζίντζερ, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τηγανίζετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, το τσίλι. τον κόλλιανδρο, το κύμινο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε 150 γρ νερό και αφήνετε να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά. Προσθέτετε τις ντοματούλες και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι που έχετε ήδη βράσει με τα ίδια μπαχαρικά.

Μανιτάρια με ρύζι Μπιριάνι (Ινδία)

Υλικά
50 γρ βούτυρο
1 με 1,5 κιλά μανιτάρια κομμενα στα τεσσερα
20 σπόροι κάρδαμο
2 κουτ του γλυκού κύμινο
2 κουτ του γλυκού κόλιανδρο
3 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτ. αμύγδαλα κοπανισμένα
50 γρ σταφίδες
300 γρ ρύζι μπασμάτι
1/2 κουτ του γλυκού κάρι
2 βραστά αυγά κομμένα σε κομματάκια

Εκτέλεση
Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα τηγανίζετε για 5-6 λεπτά μεχρι να ροδίσει. Το βγάζετε με τρυπητη σπάτουλα και το διατηρείτε ζεστό.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα μυρωδικά, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες. Τηγανίζετε για 5-6 λεπτά. Προσθέτετε τα μανιτάρια με λίγο νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφηνετε να σιγοβράσει για 25 με 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε κι άλλο νερό αν χρειάζεται.
Στο μεταξύ βράζετε σε αλατισμένο νερό το ρύζι μπασμάτι για 8-10 λεπτά να απορροφήσει τα υγρά του και να είναι σπυρωτό.
Βάζετε στο κέντρο μιας πιατέλας το ρύζι, πασπαλίζετε με το κάρι και βάζετε γυρω γυρω τα μανιτάρια. Γαρνίρετε με τα αυγα και φρέσκα φύλλα μαϊντανού και σερβίρετε.

Χόντρος

Υλικά

1 κιλό πλιγούρι
100 ml ελαιόλαδο
20 γρ βούτυρο
500 γρ μανιτάρια φρέσκα κομμένα στα τέσσερα
4 κρεμμύδια
40 γρ τοματοπελτές
50 ml ξύδι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και με το που βράσει, ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Το βράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντάς το πού και πού κι όταν γίνει το σουρώνουμε. Το λαδώνουμε όπως είναι το σουρωτήρι και το συντηρούμε ζεστό. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το βούτυρο με το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιταρια. Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις τσιγαριστεί καλά και αποβάλλει όλα τα υγρά, προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το ξύδι και ρίχνουμε το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλα για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Χόρτα Γιαχνί

Υλικά:
500 γρ. σπανάκι
1 κιλό διάφορα άγρια χόρτα (εκτός από ραδίκια)
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/4 ματσάκι μάραθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
500 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
100 γρ. πράσο
1 μέτριο κρεμμύδι
50 γρ. πελτέ ντομάτας
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μια κατσαρόλα με το λάδι. Ύστερα προσθέτω τα κρεμμυδάκια και τα διάφορα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Τα σοτάρω και τέλος ολοκληρώνω με το σπανάκι και τα χόρτα στα 3 κομμένα. Όταν σοταριστούν όλα τα υλικά μου, προσθέτω τον πελτέ και αφού πάρει μια βράση, σβήνω με το κρασί και αλατοπιπερώνω.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά και έχει δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σάλτσα.

Πατάτες & Κουνουπίδι Καπαμά

Υλικά:
500 γρ. πατάτες καθαρισμένες μικρές
1 μεγάλο κουνουπίδι έως 800 γρ.
χυμό από 2 λεμόνια
4 γρ. κανέλα
λάδι για τηγάνισμα
50 γρ. πελτέ ντομάτας
50 ml ελαιόλαδο
500 ml ζεστό νερό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκίτσες. Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε προσεκτικά το κουνουπίδι με τις πατάτες και το μισό λεμόνι.
Τσιγαρίζουμε τον πελτέ με το ελαιόλαδο. Αμέσως προσθέτουμε το κουνουπίδι και τις πατάτες και τα φέρνω μια γύρα.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λεμόνι, προσθέτουμε το νερό, την κανέλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά περίπου.
Αδειάζουμε το φαγητό σε ένα ταψί (ή γάστρα), το σκεπάζουμε και το φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.

Φακές με χυλοπίτες #2



Υλικά:
500 γρ. φακές
1 κουτί ντοματάκι χυμό
4-5 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
λίγο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. χυλοπίτες κοφτές (τετράγωνες)


Εκτέλεση:
Βάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα να πάρουν βράση και τις σβήνουμε. Τις αφήνουμε μέσα για 30' και αλλάζουμε το νερό.
Βάζουμε τις φακές, το λάδι, τα μυρωδικά και τα λαχανικά ψιλοκομμένα καθώς και νερό (να τις σκεπάζει και άλλο τόσο περίπου).
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
Λίγο πριν γίνουν (περίπου μετά από 30') προσθέτουμε και τις χυλοπίτες. Πρέπει να προσέξουμε να έχουν αρκετό νερό οι φακές, γιατί θα τραβήξουν αρκετό και οι χυλοπίτες, αλλά να μην είναι νερουλές.
Τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν.



Μανιταρόσουπα με Ρύζι ~ Ταϋλάνδη

Υλικά:
120 γρ. ρύζι
2 κουτ. σούπας σογιέλαιο
1/2 κουτ. γλ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. ρίζα τσιντζερ (πιπερόριζα) τριμμένη
250 γρ. μανιτάρια φρέσκα
1 κουτ. γλ. πιπέρι
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
2 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. σούπας κολιανδρο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
Ξεπλένετε το ρύζι αρκετές φορές κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζετε νερό σε κατσαρόλα να βράσει και ρίχνετε το ρύζι. Προσθέτετε λίγο νερό ακόμα και αφήνετε να σιγοβράσει ώσπου να χυλώσει ελαφρά το ρύζι, προσθέτοντας έναν βιολογικό κύβο λαχανικών.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τηγανιζετε το σκόρδο και το τζιντζερ για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε τα μανιτάρια, το πιπέρι και το κρεμμύδι.
Τηγανίζετε μέχρι να γίνει το κρεμμύδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το ρύζι με τον ζωμό του. Ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσουν για 1-2 λέπτά. Λίγο πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε με το κόλιανδρο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Γαρνίρετε με φετούλες κόκκινη και πράσινη πιπεριά.

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009

Κολοκυθάκια Στιφάδο

Υλικά:
1 κιλό μανιτάρια φρέσκα
4 κουτ. λάδι
100 γρ. άσπρο ξηρό κρασί
10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
1 κιλό κολοκυθάκια σε ροδέλες
3 καρότα σε ροδέλες
2 κουτ. γλ. μουστάρδα
αλατι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και τηγανίζετε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτετε το κρασί, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 10 -15 λεπτά.
Ρίχνετε μέσα τα κολοκυθάκια, τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Αραιώνετε τη μουστάρδα σε 1 ποτήρι ζεστό νερό και περιχύνετε τα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα για να μαλακώσουν τα λαχανικά (χωρίς να λιώσουν). Βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε με φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Κεφτέδες με Σάλτσα

Υλικά:
βλ. συνταγή για Κεφτέδες Μαυρομάτικους
200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά ντοματοπελτές
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού κανελογαρίφαλα

Εκτέλεση:
Φτιάχνετε του Κεφτέδες όπως λέει η συνταγή, αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε κεφτέδες από λαχανικά ή από άλλα όσπρια =)
Ρίχνετε σε τηγάνι τις ντοματούλες, τον ντοματοπελτές, το κρασί, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα. Σιγογράβετε για 5-10 λεπτά και ρίχνετε μέσα τους κεφτέδες. Τους σιγοβράζετε για 4-5 λεπτά και τους σερβίρετε ζεστούς με μακαρόνια, ρύζι, ταλιατέλες, πατάτες τηγανητές, πουρέ.

Ραβιόλια με Μανιτάρια

Υλικά:
4 κουτ. σούπας βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι
450 γρ. φρέσκα μανιτάρια
6 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 φλυτζάνι τσαγιού κρασί
1/4 κουτ. της σούπας άσπρο πιπέρι
300 γρ. ραβιόλια
λίγος μαϊντανός
αλάτι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ξεδιαλέγουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε ψιλές φέτες και τα ρίχνουμε στο κρεμμύδι να ροδίσουν για λίγο. Τα σβήνουμε με το χυμό των λεμονιών και το άσπρο κρασί. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε τα βρασμένα ραβιόλια, τ' ανακατεύουμε και τα πασπαλίζουμε με το μαϊντανό ψιλοκομμένο και με μερικά φύλλα βασιλικού.

Μπανάνες Κομπόστα με Κόκκινο Κρασί

Υλικά:
6 μπανάνες
10 φλούδες κανέλλα
1/2 κιλό κόκκινο κρασί
200 γρ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με το κόκκινο κρασί, την κανέλλα και την ζάχαρη και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν έως του λειώσει εντελώς η ζαχαρη. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις μπανάνες. Όταν η ζάχαρη λειώσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά ρίχνουμε τις μπανάνες, στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε τις μπανάνες να κρυώσουν.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα την κανέλλα και αδειάζουμε τις μπανάνες με το κρασί μέσα σε ένα μπωλ. Τοποθετούμε το μπωλ στο ψυγείο ως την ώρα με και που θα τις σερβίρουμε και προσφέρουμε την κομπόστα κρύα.

Λαζάνια με Αρακά

Υλικά:
400 γρ. λαζάνια
150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό φρέσκο αρακά
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τον αρακά και κόβουμε τα μανιταρια σε λεπτές λουρίδες. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 70 γρ. λάδι, ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε τον αρακά, αλάτι, πιπέρι και9 1/2 ποτήρι νερό και όταν πάρουν βράση, ρίχνουμε τα μανιτάρια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου ανακατεύοντας κάθε τόσο (αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σούπας ζεστό νερό).
Στο μεταξύ βράζουμε τα λαζάνια και διαλύουμε τον βιολογικό κύβο σε λίγο νερό. Σουρώνουμε όταν γίνουν τα λαζάνια και τα αδειάζουμε σε μια βαθειά πιατέλλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στα λαζάνια. Σερβίρουμε τον αρακά με τα μανιτάρια ξεχωριστά σε σαλατιέρα.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

Σαλάτα με φινόκιο και ρόκα

Υλικά:
2 ρίζες φινόκιο
2 ματσάκια ρόκα
3 κόκκινα γκρέϊπφρουτ
12 ελιές καλαμών
¼ φλ. ελαιόλαδο
1 κ. σούπας μπαλσάμικο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε από τα εξωτερικά φύλλα το φινόκιο κόβουμε τις άκρες του, το κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές λωρίδες.
Καθαρίζουμε τη ρόκα από τα κοτσανάκια της και την κόβουμε σε χοντρά κομάτια με το χέρι.
Αφαιρούμε τη φλούδα και την άσπρη μεμβράνη από τα γκρέϊπφρουτ και τα κόβουμε σε φέτες.
Τέλος ψιλοκόβουμε τις ελιές αφού βγάλουμε τα κουκούτσια τους.
Ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ με το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά σε μπολ και τα περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

Πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/salata-me-finokio-kai-roka.html

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009

Πράσα με μανιτάρα

Υλικά:
500 γραμμάρια πράσα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 κουταλιές σούπας κάπαρη
150 γραμμάρια μανιτάρια
1 φλιτζάνι μαύρες ελιές θρούμπες
1 κρεμμύδι

Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις ελιές, την κάπαρη (είναι πιο νόστιμο αν βάλετε και λίγη από την άλμη της) και μαγειρεύουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά. Εν τω μεταξύ πλένουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκατοστά και τα βράζουμε για 10’. Τα στραγγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Στα συμπόσια των αρχαίων, εκδ., Ερμείας, Μαρίνα Άννινου – Γιάννη Λεμονή, Νοέμβριος 2000.

Πλιγούρι πορτοκάλια

Υλικά:
500 γραμμάρια πλιγούρι
200 γραμμάρια βούτυρο
60 γραμμάρια σταφίδες
2 φλιτζάνια αμύγδαλα σε λεπτές φέτες
2 πρέζες κουρκουμά
1 πορτοκάλι
αλάτι
πιπέρι
Για γαρνιτούρα:
1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Παίρνουμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια και τη βράζουμε για λίγο σε νερό που βράζει. Την ξεπλένουμε με κρύο νερό και την κόβουμε σε λεπτά κομμάτια σαν σπιρτόξυλα. Καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Βάζουμε Το μισό βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το πλιγούρι, που το ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο. Ρίχνουμε νερό σε αναλογία με το πλιγούρι, 1 προς 2,5, προσθέτουμε τις σταφίδες και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλο το νερό του.Όταν τελειώσει το ψήσιμο, ανακατεύουμε τον κουρκουμά, Τα αμύγδαλα, τις φλούδες του πορτοκαλιού, το υπόλοιπο βούτυρο. το αλάτι και το πιπέρι. Γαρνίρουμε με το δεύτερο πορτοκάλι φρεσκοκομμένο σε φέτες.

Στα συμπόσια των αρχαίων, εκδ., Ερμείας, Μαρίνα Άννινου – Γιάννη Λεμονή, Νοέμβριος 2000.