Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009

Αβοκάντο Πουρές


Υλικά:
2 αβοκάντο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Αφαιρείτε τα φλούδια και τα κουκούτσια από τα αβοκάντο. Λιώνετε την ψίχα με ένα πηρούνι και ανακατεύετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Πατάτες στον φούρνο με Πλευρώτους

Υλικά:
Πατάτες
Πλευρώτους
αλάτι
πιπέρι
λάδι
κύμινο
ρίγανη-θυμάρι


Εκτέλεση:

Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις πατάτες. Τις βάζετε σε ταψί μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, ρίγανη, θυμάρι,το λάδι και αρκετό νερό ώστε να καλύπτει τον πάτο του ταψιού σας. Τις ψήνετε ανακατεύοντας τες ανά διαστήματα. Πλένετε τα μανιτάρια και βάζετε πάνω απ τις πατάτες λίγο πριν αυτές γίνουν. Ψήνετε για 3-5 λεπτά.

Πουρέ Λεον-Τι

Γαλλία

Υλικά:
1 κιλό πράσα
1 μαρούλι
μίσό φλυτζάνι σπανάκι
3/4 του φλυτζανιού φρέσκο αρακά
2/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
χυμό 2 λεμονιών
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο

Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το λάδι μέσα σε μια κατσαρόλα. Ψιλοκόβετε τα πράσα, το σπανάκι και το μαρούλι. Τα ριχνέτε μέσα στην κατσαρόλα με το λάδι μαζί με τον αρακά. Τα σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, τον κύβο λαχανικών και 5 φλυτζάνια νερό. Τα μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει και την περνάτε απ το μπλέντερ. Προσόθετε αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Ξαναζεσταίνετε και σερβίρετε αμέσως.

Ντοματόσουπα με εστραγκόν

Κορσική

Υλικά:
1 κιλό φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1/4 του φλυτζανιού βούτυρο φυτικό
3 κουταλιές εστραγκόν
5 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Λυώνετε το βούτυρο και προσθέτετε τις ντομάτες, το εστραγκόν και το σκόρδο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτετε τον κύβο λαχανικών και 3 1/2 φλυτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
Μπορείτε να τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα.

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Φακές Λαδερές Άσπρες

Υλικά
(Για 6 άτομα)
500 γρ. φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
5 κουτ. σούπας λάδι
λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βράστε 3 κιλά νερό.
Ρίξτε τις φακές, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το λάδι.
Όταν γίνουν οι φακές, ρίξτε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράστε μερικά λεπτά ακόμη.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίξτε το χυμό από μισό λεμόνι και τη ρίγανη, ανακατέψτε και σερβίρετε.

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

Πικάντικες Πιπεριές

Yλικά:
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
2 κίτρινες πιπεριές
3 μεγάλα κρεμμύδια
4 ντομάτες
6 σκελίδες σκόρδο
3/4 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλιά κύμινο
μισό κουταλάκι κολίανδρο σε σκόνη
μισό κουταλάκι ταμπάσκο
3/4 φλυτζανιού νερό
αλάτι

Εκτέλεση:
Αφαιρείτε το πάνω μέρος κάθε πιπεριάς, με το κοτσάνι της. Βγάζετε τους σπόρους και τις κόβετε σε λωρίδες. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε στα τέσσερα. Κόβετε το πάνω μέρος της ντομάτας και τις κόβετε στη μέση. Ξεφλουδίζετε τις σκελίδες του σκόρδου.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι. Ρίχνετε μέσα σ' αυτό τα μυρωδικά και μετά όλα τα λαχανικά. Τα τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά ανακατεύωντας συχνά.
Προσθέτετε το ταμπάσκο στο νερό και το χύνετε σιγά σιγά μέσα στο τηγάνι με τα λαχανικά. Πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι. Μαγειρεύετε με σκεπασμένο το τηγάνι για 15 λεπτά.

Tips:
Σερβίρετε κρύο. Είναι καλύτερα να το αφήσετε για 24 ώρες και μετά να το σερβίρετε.

Πιτούλα με Λαχανικά

Υλικά:
Για τη πιτούλα:
αλεύρι
αλάτι
νερό

Μανιτάρια ψιλοκομμένα
Πιπεριές ψιλοκομμένες
κρεμμύδια ψιλοκομμένα



Εκτέλεση:
Φτιάχνετε τη πιτούλα ως κουρκούτι. Δηλαδή ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν χυλός και τα τηγανίζετε με λίγο λάδι και απ τις δύο πλευρές.
Στο τηγάνι τηγανίζετε τα υπόλοιπα λαχανικά. Βάζετε στο μέσο της πιτούλες τα λαχανικά και σερβίρετε.

Κομπόστα με Ξηρά Φρούτα

Υλικά:
Μισό κιλό ανάμικρα ξηρά φρούτα
(βερύκοκκα, ροδάκινα, σύκα, δαμάσκηνα)
1/3 του φλυτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη
χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
3 κουταλιές καρυδόψυχα ψιλοκομμένη


Εκτέλεση:
Βάζετε τα ξηρά φρούτα από το βράδυ στο νερό. Την άλλη μέρα τα βράζετε (με το ίδιο νερό), προσθέτετε τη ζάχαρη, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα φρούτα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα σ' ένα μπωλ και πασπαλίζετε με τα καρύδια. Σερβίρονται κρύα.

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

τουρετο

πουρέ με ψωμί και αγγούρι (κάτι σαν νηστίσιμο ~ vegan τζατζίκι)



ισραήλ

Yλικά:
6 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
1 μεγάλο αγγούρι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι πάπρικα
αλάτι
πιπέρι

Eκτέλεση:
Μουσκεύετε το ψωμί για μία ώρα. Το στίβετε για να φύγει το νερό και το βάζετε σε ένα μπλέντερ. Κόβετε το αγγούρι σε χοντρές φέτες και τις βάζετε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά. Τα πολτοποιείτε όλα μαζί. Σερβίρετε τον πουρέ πασπαλισμένο με μαϊντανό.

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

Vegan Ψαρόσουπα

Υλικά
1 κεσεδάκι μανιτάρια (ποικιλίας agaricus)
πατάτες
κρεμμύδια
σέληνο
καρότο
ρύζι
2 βιολογικούς ζωμούς λαχανικών
αλάτι, πιπέρι, κύμινο (προαιρετικά)


Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το σέληνο, το καρότο, τις πατάτες (ξεφλουδισμένες) και τα κρεμμύδια (ολοκληρα). Βαζουμε απο πάνω τους το διχτάκι της κατσαρόλας (αυτό που συνήθως χρησιμοποιούν για το ψάρι) και φροντίζουμε το νερό που θα προσθέσουμε να ακουμπάει ίσα ίσα στον πάτο απο το διχτάκι (ώστε τα μανιτάρια να γινουν στον ατμό).

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και τον έναν βιολογικό κύβο στα λαχανικά με το νερό και τοποθετούμε τα μανιτάρια στο διχτάκι αλατισμένα (μπορούμε να τους βάλουμε και κύμινο για πιο πλούσια γεύση). Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά (Τσεκάρουμε το ποτε θα μαλακώσουν οι πατάτες για να είμαστε σίγουροι πότε θα το βγάλουμε απο τη φωτιά).

Μόλις γίνουν, με μία τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε απο τη φωτιά και τα τοποθετούμε σ' ένα μπολ. Στο νερό που έμεινε, βάζουμε τον δεύτερο βιολογικό κύβο και λίγο αλάτι ακόμα (καλό θα είναι να δοκιμάσετε μια κουταλίτσα απο το νερό για να υπολογίσετε το αλάτι που θα βάλετε). Εάν το νερό που έμεινε είναι λίγο, προσθέτετε λίγο ακόμα από τη βρύση. Ανάβετε το μάτι σε μέτρια φωτιά και μόλις βράσει το νερό, προσθέτετε το ρύζι (αναλογικά για κάθε δύο κούπες νερού, βάζουμε μία κούπα ρύζι) και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει.

Σερβίρετε κι απολαύστε τη πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά γεύση της "ιδιότυπης" αυτής "ψαρόσουπας"

Soupe au Pistou

Λαχανόσουπα με φασόλια ξηρά

Γαλλία

Υλικά:
100 γρ. φασόλια ξηρά
9 ποτήρια νερό
3 καρότα κομμένα σε κύβους
3 πατάτες κομμένες σε κύβους
3 μέτρια κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
μισό κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες
100 γρ. φρέσκα φασολάκια ψιλοκομμένα
100 γρ. αρακά ξεφλουδισμένο
αρωματικά χόρτα (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο)
μισό φλυτζάνι μακαρονάκι κοφτό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζετε τα φασόλια από το βράδυ στο νερό να μαλακώσουν. Την άλλη μέρα τα ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό και τα βράζετε για μία ώρα. Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα μαγευρεύετε για άλλα 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ίσως χρειαστεί κι άλλο νερό. Προσθέτετε το μακαρονάκι και μεγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά.
Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε το ανάλογο αλάτι. Βγάζετε τη σούπα από τη φωτιά και τη βάζετε σε μια σουπιέρα. Προσθέτετε τη σάλτσα "πιστού" και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε αμέσως.
Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα: http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/recipes/soupe-au-pistou-854966.html

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Σάλτα "Πιστού"

Γαλλία

Υλικά:
1 ματσάκι βασιλικό
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 φλυτζάνι τριμμένη παρμεζάνα*
1/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Ρίχνετε στο μπλέντερ το λάδι, το σκόρδο και τον βασιλικό, αφού τον ψιλοκόψετε πρώτα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο τυρί. Τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν όλα μια παχειά σάλτσα. Αυτή η σάλτσα σερβίρετε με διάφορα είδη ζυμαρικών.

Αντικατάσταση παρμεζάνας: http://xortosyntages.blogspot.com/2009/02/blog-post_14.html

Υποκατάσταση παρμεζάνας

Yλικά:

Για πιο γλυκειά/μαλακή γεύση: cashews, κουκουνάρι

Για πιο ουδέτερη/σκληρή γεύση: Σουσάμι, φουντούκι, αμύγδαλο

Εκτέλεση:
Χτυπάτε ένα ή πολλά είδη καρπών στο multi.
Μπορείτε να βάλετε μαζί και φρυγανιά.
Το αποθηκεύετε στο ψυγείο. As simple as that.

Από: Δεινομάχη
Πηγή Βίγκαν Φόρουμ

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Μανιτάρια Σαλάτα

Υλικά:
μισό κιλό μανιτάρια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλάκια σπόρους κολίανδρου
2 φύλλα δάφνης
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι


Eκτέλεση:
πλένετε τα μανιτάρια και τα κόβετε σε φέτες. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα σ' αυτό τους σπόρους κολίανδρου και τα φύλλα δάφνης. Τα τηγανίζετε για λίγο και προσθέτετε τα μανιτάρια, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά. Τα σκεπάζετε και τα σωτάρετε για 10 λεπτά.
Μέσα σ' ένα βαθύ μπωλ ρίχνετε τα μανιτάρια με το ζωμό τους. Τα περιλούετε με τον χυμό λεμονιού και τα σερβίρετε.

Σαλάτα με Σπανάκι και Μανιτάρια

Μάλτα

Υλικά:
250 γρ. μανιτάρια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
350 γρ. φύλλα σπανάκι
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
μία κουταλιά χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι



Εκτέλεση:
Μέσα σε μία σαλατιέρα ρίχνετε το λάδι τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Κόβετε τα μανιτάρια μαζί με τα κοτσανάκια τους σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ρίχνετε όλα μέσα στη σαλατιέρα.
Καθαρίζετε το σπανάκι. Αφαιρείτε τα κοτσανάκια από τα φύλλα και τίχνετε τα φύλλα στη σαλατιέρα. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακαρεύετε καλά. Σερβίρετε αμέσως.

Σούπα με Φασόλια, Φακές και Ρεβίθια

Μαρόκο

Υλικά:
1/3 του φλυτζανιού φασόλια ξηρά
1/3 του φλυτζανιού φακές πράσινες
1/3 του φλυτζανιού ρεβίθια
3 κόκκινες πιπεριές καυτερές
7 1/2 φλυτζάνια ζωμό σέλινου
2 κουταλιές τοματοπελτέ
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού\αλάτι πιπέρι
3 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο

Εκτέλεση:
Βάζετε τα φασόλια, τις φακές και τα ρεβίθια από το βράδυ στο νερό. Την άλλη μέρα τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε με άφθονο νερό. Τα βράζετε μέσα στο ζωμό σέλινου, μαζί με τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τον τοματοπελτέ, για 2 περίπου ώρες.
Ανακατεύετε το σκόρδο, τον δυόσμο και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Μισή από τη σούπα την περνάτε από το μπλέντερ ή από τον μύλο των λαχανικών. Την ρίχνετε στην υπόλοιπη σούπα. Την ξαναζεσταίνετε και τη σερβίρετε προσθέτοντας το μίγμα με το σκόρδο, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Πιλάφι με Κεχρί

Αίγυπτος

Υλικά:
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλυτζ. κεχρί
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το κεχρί, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει το κεχρί και προσθέτετε τον κύβο και ένα φλυτζάνι νερό. χαμηλώετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 15 λεπτά.
Προσθέτετε τι; πιπεριές, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά. πασπαλίζετε με τα φρέσκα μυρωδικά πριν σερβίρετε.

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009

Μακαρόνια με λάδι και σκόρδο

Σικελία
spaghetti con aglio e olio



Υλικά:

340 γραμ. μακαρόνια ψιλά (νούμερο 10)
5 κουταλιές ελαιόλαδο
10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τα μακαρόνια με άφθονο νερό, όπου έχετε προσθέσει ελάχιστο αλάτι, για 8-10 λεπτά. Δεν πρέπει να λυώσουν. Τα στραγγίζετε καλά, τα βάζετε μέσα στην κατσαρόλα και τα σκεπάζετε για να μην κρυώσουν.
Μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και προσθέτετε το σκόρδο. Τα αφήνετε σε δυνατή φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθλετετε τα μακαρόνια και ανακατεύετε καλά για να πάει το λάδι με το σκόρδο παντού. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζετε με μαϊντανό, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως.


Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα: http://www.abruzzomoliseheritagesociety.org/spaghettiaglioeolio.htm

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009

Καρότα με Ρύζι

Υλικά:
μισό κιλό καρότα μικρά
1 1/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι κολίανδρο σε σκόνη
7 κουταλιές ρύζι καστανό (με τη φλούδα του)
χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο


Εκτέλεση:
Κόβετε τα καρότα στη μέση, κατά μήκος. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και τα περιλούετε με το λάδι. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζετε για να σκεπαστούν τα καρότα.
Τα μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά ή μέχρι να βράσει καλά το ρύζι. Τα ρίχνετε σε ένα μπωλ, πασπαλίζετε με φρέσκο δυόσμο και σερβίρετε αμέσως.

Σούπα με Πατζάρια

Μάλτα

Υλικά:
μισό κιλό πατζάρια (τους βολβούς χωρίς τα φύλλα)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντοματοπιπεριές
2/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
7 1/2 φλυτζάνια νερό (στο οποίο έχει βράσει ένα ματσάκι σέλινο)
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και κόβετε τα πατζάρια σε μικρούς κύβους. Αφαιρείτε τους σπόρους και τα κοτσανάκια από τις πιπεριές. Τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Ρίχνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα μαζί με τα πατζάρια, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, τον ζωμό, το σκόρδο και τα αφήνετε να μαγειρευθούν σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα.
Μόλις γίνει, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και την αφήνετε να κρυώσει. Μετά την περνάτε από το μπλέντερ ή από μύλο λαχανικών. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.

Μπουκιές από κάσιους


Υλικά για 10 μπουκιές-γλυκάκια
1 φλυτζανι κασιους ωμα
3 κουταλιες χυμο πορτοκαλι
2 βασιλικους χουρμαδες μουσκεμενους για μια ωρα
Λιγη χαρουποσκονη/χαρουπαλευρο

Παρασκευή
Χτυπαμε στο μπλεντερ/μουλτι τα κασιους μεχρι να γινουν σκονη, τα βαζουμε σε μια λεκανιτσα. Στη συνεχεια χτυπαμε τους χουρμαδες με το πορτοκαλι καλα και ριχνουμε αυτη την κρεμα μεσα στη λεκανιτσα και ανακατευουμε τα υλικα ολα μαζι μεχρι να ενωθουν και να γινουν μια σφιχτη κρεμα. Στη συνεχεια πλαθουμε στρογγυλες μπουκιτσες και τις τυλιγουμε στην χαρουποσκονη. Μπορουμε να αντικαταστησουμε το χαρουπι με ψιλοκομμενο καρυδι. Φυλαμε στο ψυγειο.

απο το βιβλιο "Χορτοφαγικη Ωμοφαγια" της Φλωρας Παπαδοπουλου

Πατάτες με Σουσάμι

Υλικά:
Μισό κιλό πατάτες
10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένες
2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
2 1/2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
1/4 του φλυτζανιού σουσάμι
αλάτι
πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και βράζετε τις πατάτες. Τις λυώνετε και τις βάζετε μέσα σ' ένα μπωλ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι. Πλάθετε το μίγμα σε μικρά μπαλλάκια και στη συνέχεια τα βουτάτε μέσα στο σουσάμι για να πασπαλισθούν καλά μ' αυτό.
Τα τηγανίζετε μέσα σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδίσουν καλά.



Eναλλακτικά μπορείτε να μην τηγανίσετε τις μπαλίτσες. Θα είναι μπαλίτσες πουρέ με σουσάμι και κομμάτια ελιάς =)

Πιπεριές "Σάμπαθ"

Ισραήλ
Υλικά:
4 μεγάλες πράσινες πιπεριές
1 φλυτζάνι κοπανισμένη καρυδόψιχα
4 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη
5 κουταλιές ρύζι βρασμένο
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια άνηθο, ψιλοκομμένα
2 κουταλάια φρέσκια ματζουράνα
αλάτι
μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Κόβετε το πάνω μέρος κάθε πιπεριάς. Αφαιρείτε τους σπόρους και την άσπρη ψίχα τους. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, το ζεσταίνετε και σωτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για λίγα λεπτά. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύτε καλά.
Γεμίζετε τις πιπεριές με το μίγμα που ετοιμάσατε. Τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους και τις βάζετε, τη μία κοντά στην άλλη, όρθιες, μέσα σ' ένα βαθύ ταψάκι. Ριχνέτε λίγο νερό μέσα στο ταψί. Τις βάζετε σε ζεστό φούρνο στους 190 βαθμούς για 40-50 λεπτά.