Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2008

Μελιτζανοκροκέτες

Υλικά:
1 1/2 κιλό μελιτζάνες μικρού μεγέθους
1/2 γλυτζάνι φρυγανιά
1 φλυτζάνι αλεύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις πλένουμε καλά. Τις ρίχνουμε για λίγα λεπτά σε ζεστό αλατισμένο νερό να ζεματιστούν και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Στο μεταξύ σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό μέχρις ότου πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό.
Κατόπιν βάζουμε τις μελιτζάνες στο χυλό και ανακατεύουμε. Παίρνουμε με ένα πιρούνι μία μία μελιτζάνα τη βουτάμε στη φρυγρανιά και μετά τις τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι.

Πατατούλη

Υλικά:
4 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε ροδέλες
4 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
4 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους
1/2 φλυτάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1 μικρό ντοματοχυμό
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και λιωμένες
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
1 φλυτζάνι ρύζι
1 φλυτζάνι ζεστό νερό
1/2 φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τσιγαρίζουμε ξεχωριστά, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τις πιπεριές. Τα βάζουμε σε τρυπητό για να φύγει το λάδι. Στη συνέχεια τα αναμιγνύουμε όλα μαζί σε λέκάνη.
Σε καθαρό τηγάνι τσιγαρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τις ντομάτες, τον κύβο, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να καταστηθεί η σάλτσα.
Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί, ανάλογα με την ποσότητα και βάζουμε από κάτω λίγα από τα διάφορα χορταρικά. Σκορπάμε επάνω λίγο ρύζι, λίγη από τη σάλτσα και ξανά χορταρικά. Επάναλμβάνουμε τη διαδικασία αυτή μέχρις ότου τελειώσουν τα υλικά.
Περιχύνουμε το νερό και το κρασί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου.

Νηστίσιμες Νοστιμιές και Συνταγές με Σόγια, της Μαρούλας Επιφανίου Περώ, εκδόσεις Κ. Επιφανίου Κύπρος

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008

Ντοματόσουπα με Φιδέ

Υλικά:
300 γρ. ώριμες ντομάτες
6 φλυτζάνια νερό
1 φλυτζάνι φιδές
6 κουταλιές φυτικό βούτυρο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Περνάμε τις ντομάτες στο μπλέντερ και τις βάζουμε μαζί με το νερό να βράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το φιδέ, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά. Μόλις βράσει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και σερβίρουμε

Φασόλια Γίγαντες Πουρές

Υλικά:
1 κιλό φασόλια ξηρά γίγαντες
2 φλυτζάνια τσαγιού φυτικό γάλα χλιαρό
2 κουταλιές σούπας φυτικό βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
μερικές μπαλίτσες μπαχάρι


Εκτέλεση:
Πλένετε τα φασόλια και τα βάζετε από το βράδυ σε νερό να μουσκέψουν. Την άλλη μέρα, τα πλένετε καλά μέσα σε τρυπητό και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο χονδρό αλάτι να βράσουν καλά. Ρίχνετε λίγα λίγα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και τα περνάτε ζεστά από το μπλέντερ.
Βάζετε τον πουρέ σε καθαρή κατσαρόλα, του ρίχνετε ελάχιστο αλατοπίπερο (αν έχετε άσπρο πιπέρι είναι καλύτερα), τις μπαλίτσες από μπαχάρι και λίγο λίγο το χλιαρό φυτικό γάλα. Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην σβωλιάσει.
Στο τέλος ρίχνετε και το φυτικό βούτυρο δουλεύετε γρήγορα γρήγορα τον πουρέ με την κουτάλα και όταν λυώσει το βούτυρο, κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε ζεστό, συνήθως μαζί με ωμή σαλάτα.

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008

Χούμους

Υλικά:
3 φλυτζάνια ρεβίθια (φουσκωμένα σε κρύο νερό από το βράδυ)
1/2 φλυτζάνι ταχίνι
1 φλυτζανάκι χυμό λεμονιού
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού κόκκινο πιπέρι


Εκτέλεση:
Βράζουμε καλά τα ρεβίθια σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που τα βράσαμε. Αφήνουμε κατά μέρος 2 κουταλιές από τα ρεβίθια για γαρνίρισμα.
Τα υπόλοιπα τα βάζουμε στο μπλέντερ ενόσω είναι ακόμη ζεστά. Ρίχνουμε το ταχίνι, αλάτι και το σκόρδο. Τα αφήνουμε να κτυπηθούν πολύ καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε εναλλάξ λίγο λάδι και λίγο λεμόνι μέχρις ότου πετύχουμε μια λεία κρέμα. Εάν είναι σφικτή, προσθέτουμε λίγο απ το νερό που κρατήσαμε.
Βάζουμε το χούμους σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε στη μέση τα ολόκληρα ρεβίθια. Ραντίζουμε με λίγο κόκκινο πιπέρι και τέλος γαρνίρουμε με μαϊντανό.

Χορτόσουπα

Υλικά:
2 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρούς κύβους
3 πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 φλυτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες
1 φλυτζανάκι μανιταράκια ψιλοκομμένα
1 φλυτζανάκι λάδι
2 φύλλα δάφνη
1 μικρό ξυλαράκι κανέλα
αλάτι και πιπέρι
1 βιολογικό κύβο λαχανικών

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε μενερό και τα βάζουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα χορταρικά.
Στο τέλος, πριν σβήσουμε το μάτι, προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι χυμό λεμονιού.

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Σαλάτα με αβοκάντο

Υλικά:
2 αβοκάντο
1 μαρούλι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
λαδόξυδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα μαρουλόφυλλα, τα στραγγίζουμε και τα χοντροκόβουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Κτυπούμε καλά το λαδόξυδο με το αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη σαλάτα. Τη διακοσμούμε με αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες.

Κυπριώτικη Σαλάτα

Υλικά:
1 μαρούλι χοντροκομμένο
1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κόλιανδρο ή άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένα
2-3 κλωναράκια σέλινο χοντροκομένο
5 ραπανάκια τριμμένα στον τρίφτη
1/4 κουρβούλα (γουλί) τριμμένη στον τρίφτη

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά όλα τα χορταρικά σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά ξύδι. Κόβουμε το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τη ρόκα, τα κρεμμύδια, τον κόλιαντρο ή τον άνηθο ή τον μάραθο. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το σέλινο. Αφαιρούμε τη φλούδα από τα ραπανάκια και την κουρβούλα (γουλί) και τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Περιχύουμε με λαδόξυδο που έχουμε κτυπήσει καλά.
Η κυπριώτικη σαλάτα συνοδεύει κάθε φαγητό, από όσπρια μέχρι ζυμαρικά.

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2008

Μπιζελάκια με Πλευρότους και Πιπεριές

Υλικά:
1 μέτρια μελιτζάνα σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
150 γρ. μπιζελάκια
1 πράσινη πιπεριά κομμένη
4 αγγουράκια τουρσί σε φέτες
50 γρ. πλευρότους
1 φλυτζ. μαύρες ελιές
αλάτι

Ντρέσιγκ:
1/2 φλυτζάνι άσπρο ξύδι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλυτζανιού νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση:
Ανακατώστε μελιτζάνα και χυμό, αλατίστε τα και αφήστε τα για 1 ώρα. Πλύντε τη μελιτζάνα με κρύο νερό και στεγνώστε τη σε απορροφητικό χαρτί.
Βράστε τα μπιζελάκια ώσπου να μαλακώσουν ελαφρά, πλύντε τα με κρύο νερό και στραγγίστε καλά. Ανακατώστε μελιτζάνα, μπιζελάκια, πιπεριές, τουρσί, ελιές, ντομάτα, αλάτι, πλευρότους και Ντρέσιγκ σε μπολ.

Ντρέσιγκ:
Χρυπήστε καλά όλα τα υλικά μέσα σε βάζο