Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008

Ντοματόρυζο (μπουρανί)

Υλικά:
1 κιλό ώριμες ντομάτες
1/2 κιλό ρύζι
1 φλυτζάνι τσαγιού περίπου λάδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φλυτζάνια τσαγιού ζεστό νερό
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1-2 κομματάκια φλούδα κανέλλας
2 γαρύφαλα
αλάτι
(προαιρετικά, μία ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και ένα ψιλοκομμένο κολοκυθάκι)

Εκτέλεση:
Ζεματάτε τις ντομάτες και αφαιρείτε το φλούδι. Τις κόβετε πρώτα στη μέση για ν' αφαιρέσετε τους σπόρους και κατόπιν σε φέτες. Τις βάζετε στη κατσαρόλα με το λάδι, το σκορδο και το μαϊντανό. Αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου (προαιρετικά ρίχνετε και την ψιλοκομμένη πιπεριά και το ψιλοκομμένο κολοκυθάκι).
Ρίχνετε το ρύζι, αφού το πλύνετε καλά, και το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλα και 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.Όταν το ρύζι αρχίσει να βράζει, το ανακατεύετε, σκεπάζετε τη χύτρα και αφήνετε να σιγοβράσει.

Πατάτες πλακί

Υλικά:
1 κιλό πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο
3 πράσινες πιπεριές
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό



Εκτέλεση:
Πλένετε και καθαρίζετε τις παπάτες. Τις κόβετε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζετε το σκόρδο και το κόβετε σε φετάκια. Κόβετε τις πιπεριές σε μακρόστενα κομματάκια.
Σωτάρετε το κρεμμύδι (ή το βάζετε μαζί με λίγο νερό για να μαραθεί), το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Βάζετε μέσα τις πατάτες και αφήνετε να σιγοψηθούν.

Σερβίρετε τις πατάτες πλακί κρύες. Αν εξαιρέσετε το μέγεθος τις πιπεριάς και τις πατάτες, είναι σαν τις πατάτες κοκκινιστές.

Χαλβάς με Σιμιγδάλι και Σουσάμι

Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
κανέλα σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι



Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια άλλη κατσαρόλα, καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά το σιμιγδάλι με το σουσάμι στο ελαιόλαδο, μέχρι να να ροδίσει. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Τέλος, βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα (ή σε ταψάκι), όταν κρυώσει τον βγάζουμε από την φόρμα του και σε κάθε μερίδα ρίχνουμε λίγη κανέλα.

Δεν είχα εύκαιρη την φόρμα και έβαλα τον χαλβά σε ταψάκι, γι αυτό είναι μακρόστενος.

Τυροσαλάτα

Υλικά:
200 γρ. φέτα
200 γρ. γιαούρτι
Λίγο λάδι
Λίγο ταμπάσκο

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα υλικά, βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει και η τυροσαλάτα είναι έτοιμη.

Λαγάνα

Υλικά:
• 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2-3 κουτ γλυκ. αλάτι
• 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό
• 5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
• 15 - 20 γρ. μαγιά νωπή
• σουσάμι μαύρο (προαιρετικά)
• σουσάμι λευκό

Εκτέλεση:
Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Ανοίγετε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το χλιαρό νερό. Διαλύετε στο νερό τη μαγιά και ρίχνετε το ελαιόλαδο.Τραβάτε αλεύρι από γύρω γύρω και ζυμώνετε ώστε το ζυμάρι να γίνει λείο, ομοιογενές και ελαστικό. Το κάνετε μια μπάλα, το σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος έως ότου να διπλασιαστεί σε όγκο.
 Δίνετε το σχήμα της λαγάνας με τον πλάστη. Το πάχος πρέπει να είναι 1 - 2 χιλιοστά. Την τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Σκεπάζετε πάλι, αφήνετε να φουσκώσει για μισή ώρα και μετά πιέζετε στην επιφάνεια τα δάχτυλά σας, δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές «τρυπούλες» της λαγάνας.Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008

Καλαμπόκι ολόκληρο (με το κοτσάνι)

Βράζουμε τα καλαμπόκια για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο βάζοντας μισό κουταλάκι του γλυκού φυτικό βούτυρο και ρίχνουμε από πάνω ξηρή ή τεμαχισμένη ματζουράνα και αλάτι. Τα ψήνουμε στην ψησταριά, γυρίζοντας τα κατά διαστήματα.


Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

Μελιτζάνες γιαχνί

Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες
250 γρ. λάδι (1 1/4 φλυτζάνι λάδι)
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες ώριμες ή 1 κουταλιά πάστα ντομάτας
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Αγοράζετε στενόμακρες μελιτζάνες, τις καθαρίζετε και κόβετε κάθε μια σε 4-5 στρογγυλά κομμάτια. Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι. Τις αφήνετε περίπου 20 λεπτά. Στο μεταξύ βάζετε λίγο νερό και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο για να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες περασμένες από τρυπητό ή την πάστα λυωμένη σε 2 φλυτζάνια νερό. Αφήνετε να βράσουν επί 10 λεπτά.
Στραγγίζετε τις μελιτζάνες, τις στίβετε ελαφρά και τις ρίχνετε στην κατσαρόλα προσθέτοντας και το λάδι. Βάζετε αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και 1 φλυτζάνι νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να μείνει με το λάδι του.

Γλυκό Πορτοκάλι

Υλικά:
4 πορτοκάλια χονδρόφλουδα
1 κιλό ζάχαρη (για πιο υγιεινά βάλτε καστανή ζάχαρη)
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
3 βανίλιες σε σκόνη


Εκτέλεση:
Διαλέγετε πορτοκάλια με χονδρή φλούδα. Με ψιλό τρύφτη, ξύνετε την φλούδα, τα πλένετε και τα βάζετε να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό. Τα βράζετε τόσο ώστε να μαλακώσουν καλά (περίπου 1:30 με 2 ώρες), τα βγάζετε κατόπιν και τα βάζετε σε κρύο νερό 8-10 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 2 ώρες. Παίρνετε τότε ένα πορτοκάλι και το κόβετε σε 4 χονδρές φέτες.
Κόβετε κάθε φέτα στα 2, ώστε από κάθε πορτοκάλι να βγουν 8 ισομεγέθη τεμάχια. Με κοφτερό μαχαιράκι ή ψαλικάκι κόβετε τις πέτσες και τοποθετείτε τα τεμάχια σε πιατέλα κατά σειρές με την ψίχα προς τα πάνω. Τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και τα αφήνετε να σταθούν 4-5 ώρες ή μια νύχτα. Βάζετε σε καθαρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και τη βρέχετε με το υφρό που έχουν αφήσει τα πορτοκάλια στην πιατέλα.
Ανακατεύετε να διαληθεί και τη βράζετε να γίνει σιρόπι πυκνό. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφού κρυώσει, τοποθετείτε μέσα τα πορτοκάλια. Βράζετε σε δυνατή φωτιά και αφού κρυώσει, τοποθετείτε μέσα τα πορτοκάλια. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για να δέσει το γλυκό, ξαφρίζετε, προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού και αφου πάρει 1-2 βράσεις κατεβάζετε και ρίχνετε τη βανίλια. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008

Κουνουπίδι στιφάδο

Υλικά:
2 κουνουπίδια
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλιά δενδρολίβανο
1/2 φλυτζάνι ξύδι (ή λεμόνι) (προαιρετικά)
10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα πλένετε και τα βάζετε ολόκληρα στην κατσαρόλα να καβουρδιστούν με το λάδι. Προσθέτετε τα σκόρδα κομμένα σε δύο μέρη για να ξανθήνουν κι αυτά. Λυώνετε τη ντομάτα σε 2 φλυτζάνια νερό και την προσθέτετε. Ρίχνετε το ξύδι (ή το λεμόνι προαιρετικά), τη δάφνη και το δενδρολίβανο και τα αφήνετε να βράσουν 30 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ, καθαρίζετε το κουνουπίδι, το κόβετε σε μέτρια κομμάτια, το πλένετε και το ρίχνετε σε αλατισμένο νερό που βράζει. Το στραγγίζετε και το ρίχνετε στη σάλτσα. Προσθέτετε λίγο αλάτι, λίγο νερό αν χρειάζεται, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να μνείνει με ελάχιστη σάλτσα.

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2008

Αβοκάντο Ταρτάρ

Υλικά:
2 ώριμα αβοκάντο
χυμός από ένα λεμόνι
1 καυτερί φρέσκια πιπεριά ή
1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή
1/2 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ή φρέσκο κρεμμύδι ή
ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα ή
ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης

Εκτέλεση:

Κόψτε τα αβοκάντο στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι. Αλείψτε την κομμένη επιφάνεια ενός μόνο φρούτου με το κομμένο λεμόνι για να μην μαυρίσει. Βγάλτε με ένα κουτάλι τη σάρκα από το άλλο αβοκάντο, κομματιάστε την και λυώστε την με πιρούνι. Ρίξτε το μισό χυμό λεμονιού κι αναμίξτε. Το μίγμα πρέπει να γίνει σαν πηχτή λεία κρέμα.
Αναμίξτε την καυτερή πιπεριά (ή το κρεμμύδι) με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το μαϊνταννό, τα καρυκεύματα και το λυωμένο αβοκάντο. Το μίγμα δεν πρέπει ούτε να ξυνίζει, ούτε να καίει υπερβολικά.
Αν θέλετε, προσθέστε σκόρδο ή κι άλλο κρεμμύδι ή πιπεριά Φλωρίνης ή ψιλοκομμένη ωμή ντομάτα. Γεμίστε τα δύο μισά του αβοκάντο με το πικάντικο μίγμα και σερβίρετε.

Σερβίρετε το αβοκάντο ταρτάρ με ραβδάκια ωμού καρότου ή κοτσάνια σέλινου.

Κόκκινες πιπεριές τουρσί

Υλικά:
1 1/2 κιλό πιπεριές Φλωρίνης (τοματοπιπεριές)
1 μικρό λάχανο
4 καρότα
1 ματσάκι σέλινο
8 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό ξύδι
1 χούφτα αλάτι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές. Αφαιρούμε τους σπόρους τους. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το λάχανο, τα καρότα, το σέλινο και σκόρδο και γεμίζουμε μ' αυτά τις πιπεριές. Βάζουμε τις τοματοπιπεριές όρθιες σε γυάλινο δοχείο και αφού διαλύσουμε στο ξύδι το αλάτι, τις σκεπάζουμε φροντίζοντας να καλύπτονται όλες με την άλμη. Χρειάζονται 15 για να γίνουν τουρσί.

Κρύα χορτόσουπα

Υλικά:
450 γρ. ανάμικτα καλοκαιρινά λαχανικά
50 γρ. ψίχα ψωμιού
2 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. αγγούρι
1 γλυτζάνι κέτσαπ
1/4 λ. άσπρο κρασί
1/8 λ. νερό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βρέξτε και στραγγίστε την ψίχα. Καθαρίστε και πλύνετε τα λαχανικά. Βάλτε στη φυάλα του μπλέντερ τα λαχανικά σε κομμάτια, το ψωμί, το καθαρισμένο σκόρδο και το αγγούρι σε φέτες να γίνουν πουρές.
Αναμίξτε τον πουρέ των λαχανικών με την κέτσαπ, το κρασί και το νερό. Προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε. Σερβίρετε τη σούπα παγωμένη.

Η σούπα αυτή ταιριάζει με ψωμάκια ψημένα στην σκάρα. Σερβίρετε τα ψωμάκια ξεχωριστά από την σούπα. Αν θέλετε πασπαλίστε τα με ψιλοκομμένο σκόρδο.

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2008

Σπαγγέτι καυτερά με σκόρδο

Υλικά:
400 γρ. σπαγγέτι
7 κουτ. σούπας ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
2 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες ψιλοκομμένες
1 1/2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι


Εκτέλεση:
Βράστε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Βάλτε σε ένα τηγανάκι το λάδι με το σκόρδο, τις καυτερές πιπεριές και το μισό μαϊντανό και μόλις ζεσταθεί το λάδι, σβήστε τη φωτιά. Στραγγίστε το σπαγγέτι, βάλτε τα σε μια πιατέλα, περιχύστε τα με το λάδι, ανακατέψτε τα, πασπαλίστε τα με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008

Μανιτάρια στον φούρνο

Υλικά:
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια
4 ώριμες ντομάτες
σκόρδο, μαϊντανό
πιπέρι, ρίγανη
λάδι

Εκτέλεση:
Παίρνετε τα μανιτάρια τα ρίχνετε στο ταψί, προσθέτετε τις ώριμες τεμαχισμένες, σκόρδο, μαϊντανό, λάδι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μείνουν με το λάδι τους.

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008

Γκαθπάτσο

Υλικά:
4-5 ντομάτες τριμμένες
1 πιπεριά
1 αγγουράκι
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουτ. γλυκού ξύδι
2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι γαλέτα
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
1 πρέζα δενδρολίβανο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα τριμμένα φύλλα φασκόμηλου


Εκτέλεση:
Καθαρίστε την πιπεριά , το αγγούρι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σουρώστε τις τριμμένες ντομάτες. Ρίξτε στη γυάλα του μπλέντερ τη μισή πιπεριά, το μισό αγγούρι, το σκόρφο και τις σουρωμένες ντομάτες και αναμίξτε ώσπου το μίγμα να γίνει χυλός. Προσθέστε τον τοματοχυμό από τις τριμμένες ντομάτες, το ξύδι, το λάδι και τη γαλέτα και ανακατέψτε.
Τρίψτε τα υπόλοιπα λαχανικά στον τρίφτη και προσθέστε τα στη σούπα. Ρίξτε και τα μυρωδικά, ανακατέψτε και βάλτε το γκαθπάτσο για 2 ώρες στο ψυγείο για να παγώσει καλά.

Αν θέλετε το πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι κατά το σερβίρισμα.

Ισπανική Συνταγή

Αβοκάντο με μανιτάρια

Υλικά:
2 ώριμα αβοκάντο
100 γρ. μανιτάρια φρέσκα
6 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

Μαρινάτα:
1 κουτ. σούπας κρασόξυδο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο ή 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:Πλύνετε πολύ καλά τα μανιτάτια, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά της μαρινάτας και περιχύστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τον μαϊντανό. Αφήστε τα 1 ώρα να πιουν την σάλτσα. Κόψτε στη μέση τα αβοκάντο και βγάλτσε το κουκούτσι. Γεμίστε τα αβοκάντο με τα μανιτάρια και σερβίρετε.

Τα κομμένα αβοκάντο δεν μαυρίζουν εύκολα, αν τα αλείψετε με λίγο χυμό λεμονιού.

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008

Καρδιές αγκινάρας

Υλικά:
καρδιές αγκρινάτας
λεμόνι, λάδι

Εκτέλεση:
Τις αλείφετε με λάδι και λεμόνι, τις τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στην ψησταριά γυρίζοντάς τες κατά διαστήματα.

Στο σερβίρισμα πασπαλίζετε με αλάτι

Ρύζι με χουρμάδες

Υλικά:
100 γρ. ρυζάλευρο (3/4 φλυτζ.)
100 γρ. ξηροί χουρμάδες κομμένοι (3/4 φλυτζ.)

Εκτέλεση:
Βάζετε το ρυζάλευρο και τους χουρμάδες σε ρηχή κατσαρόλα με 2 1/2 φλυτζ. νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά ακόμη, ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό.

Για περισσότερη γεύση προσθέτετε μέλι.

Για πιο τραγανή υφή το πασπαλίζετε με καβουρδισμένα κομματάκια ξηρών καρπών ή σπόρων.

Ελβετική κρεμμυδοσαλάτα

Υλικά:
1 κιλό μέτρια κρεμμύδια
40 γρ. φυτικό βούτυρο

Σάλτσα:
3 κουτ. σούπας ξύδι
πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι




Εκτέλεση:
Διαλέξτε όσο το δυνατόν ισομεγέθη κρεμμύδια. Καθαρίστε τα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Ροδίστε τα σε λυωμένο βούτυρο ωσότου γίνουν τραγανιστά.
Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα, βάλτε τα σε σαλατιέρα και αφήστε τα να κρυώσουν. Στο μεταξύ χτυπήστε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Βάλτε αρκετό πιπέρι, ώστε να γίνει η σαλάτα πικάντικη. Περιχύστε τα κρεμμύδια και τοποθετήστε τα για λίγο στο ψυγείο. Σερβίρετε τη σάλτσα κρύα.

Σερβίρετε με χωριάτικο ή μαύρο ψωμί.

Πράσινη Σούπα

Υλικά:
3-4 πράσα (500 γρ. καθαρό βάρος)
30 γρ. μαργαρίνη
1 λ. νερό
2 οικολογικοί κύβοι λαχανικών
500 γρ. πατάτες
αλάτι, ψιλοκομμένος άνηθος


Εκτέλεση:
Πλύνετε τα πράσα, κόψτε τα σε ψιλές φέτες και ροδίστε τα σε λίγη μαργαρίνη. Προσθέστε το νερό με τους κύβους και σιγοβράστε για λίγα λεπτά*. Καθαρίστε τις πατάτες, κόψτε τις σε κύβους και ρίξτε τις στον ζωμό.
Βράστε την σούπα για 10 λεπτά ώστου να γίνουν οι πατάτες. Βγάλτε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα, περάστε τις από την μηχανή του πουρέ (ή μπορείτε να τις λιώσετε εσείς), προσθέστε λίγο αλάτι και ξαναβάλτε τις στην σούπα για μια ακόμα βράση. Σερβίρετε την σούπα καυτή, πασπαλισμένη με άνηθο.

Ταιριάζει πολύ με μαύρο ψωμί. Μπορείτε να πασπαλίσετε την σούπα με φρέσκο κρεμμυδάκι. Είναι καλύτερο και οπτικά και γευστικά.

* Για πιο υγιεινό μαγείρεμα, αντί να ροδίσετε τα πράσα, μπορείτε να τα βάλετε να μαλακώσουν σε λίγο νερό και αντί για μαργαρίνη, να προσθέσετε στο τέλος λίγο λάδι.

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2008

Πιπερόριζα τουρσί, Τζιντζερ τουρσί

Το τζίντζερ τουρσί λέγετε gari στην Ιαπωνία και σερβίρετε με σούσι. Δοκιμάστε να φάτε κομμάτια από το τουρσί ανάμεσα σε διαφορετικά είδη σούσι. Βοηθάει στο να καθαρίζετε το στόμα σας και να εναλλάσσετε τις γεύσεις.
Για δύο κούπες

Υλικά:
900 γρ. φρέσκιες πιπερόριζες
3 φλυτζάνια ξύδι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
Πλύνετε την φρέσκια πιπερόριζα και ξεφλουδίστε την. Ψιλοκόψτε την και αλατίστε την. Αφήστε τα αλατισμένα κομμάτια σε ένα μπολ για μία ώρα. Μετά τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν και βάλτε τις σε δοχείο. Ανακατέψτε ρυζόξυδο και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και βάλτε τα να βράσουν. Ρίξτε το ζεστό μείγμα του ξυδιού και της ζάχαρης πάνω στις φέτες της πιπερόριζας. Αφήστε τα να κρυώσουν. Η πιπερόριζα αλλάζει το χρώμα της σε ανοικτό ροζ. Κλείστε το δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο.

http://japanesefood.about.com/od/sushiforbeginner/r/gari.htm

From Setsuko Yoshizuka,
Your Guide to Japanese Food

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008

Χασχάσα (Παπαρούνα)

Υλικά:
Φύλλα παπαρούνας (τα πράσινα φύλλα που βρίσκονται κοντά στη ρίζα του φυτού)
αλάτι, λάδι
λίγο κορκότο βρασμένο (χοντροαλεσμένο καλαμπόκι ή σιτάρι)


Εκτέλεση:
Πλένουμε και βράζουμε τα φύλλα. Τα στραγγίζουμε καλά, τα αδειάζουμε σε μια σαλατιέρα, τ' αλατίζουμε, ρίχνουμε λάδι και λίγο κορκότο βρασμένο.

Ποντιακή Συνταγή

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008

Μανιτάρια Στιφάφο #2

Υλικά:
1 κιλό μανιτάρια φρέσκα
1 κιλό κρεμμύδι για στιφάδο
3 τριμμένες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι, δάφνη


Εκτέλεση:
Πλένετε και κόβετε τα μανιτάρια και καθαρίζετε τα κρεμμύδια. Σωτάρετε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια μαζί σε μέτρια φωτιά και προσθέτε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, δάφνη. Ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα.

Σούσι

Ετοιμασία: 40 λεπτά + 15 λεπτά αναμονή
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Κομμάτια 30

Υλικά:
7 φύλλα νόρι
30 γρ. καρότο σε ραβδάκια
50 γρ. πατάτα σε ραβδάκια
30 γρ. κολοκυθάκι τριμμένο
50 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
40 γρ. γλυκοπατάτα τριμμένη
3 κρεμμυδάκια κομμένα στα 2 εκ.
1 φλυτζάνι αλεύρι
1 φλυτζάνι κρύο νερό σόδας
λάδι για φριτέζα
2 φλυτζάνια κοντό ρύζι
2 κουταλιές ρυζόξυδο
2 κουταλιές ζάχαρη πάστα ουασάμπι
2 κουταλιές τζίντζερ τουρσί ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Ψιλοκόψτε 2 φύλλα νόρι και βάλτε τα σε μπολ. Προσθέστε καρότο, πατάτα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι και γλυκοπατάτα και αναμείξτε.

Κοσκινίστε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Ρίξτε τη σόδα και αναμείξτε με ξυλάκια ή πιρούνι σε χυλό με μικρούς σβόλους. Προσθέστε τα λαχανικά και ανακατώστε.
Γεμίστε ένα γουόκ ή βαθιά κατσαρόλα με λάδι κατά 1/3 και ζεστάνετε στους 180 βαθμούς (μια μπουκιά ψωμί πρέπει να ροδίζει σε 15 δευτερόλεπτα).
Ρίξτε 1/4 φλυτζανιού από το μείγμα και τηγανίστε 1-2 λεπτά ώσπου να ροδίσει. Στραγγίστε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και αλατίστε. Επαναλάβετε φτιάχνοντας συνολικά 5 κομμάτια.
Πλύντε καλά το ρύζι και βάλτε το σε κατσαρόλα με 2 φλυτζάνια νερό. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε 10 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε σκεπασμένο 15 λεπτά.
Απλώστε το ρύζι σε ταψί. Βάλτε σε κατσαρόλι το ξύδι, τη ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι αλάτι και 1 κουταλιά νερό και ζεστάνετε ανακατώνοντας ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι. Ραντίστε το ρύζι, ανακατώστε και αφήστε να κρυώσει.
Τοποθετήστε ένα φύλλο νόρι πάνω σε ψάθα ή χαρτί φούρνου με τη στενή πλευρά προς το μέρος σας. Απλώστε 1/2 από το ρύζι στο κάτω μέρος αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. Απλώστε επάνω μια γραμμή πάστα συσάμπι και λίγο τζιντζερ και τυλίξτε σφιχτά σε ρολό με οδηγό το χαρτί. Κόψτε το ρολό στη μέση και κάθε μισό στα τρία (πλύνετε το μαχαίρι ύστερα από κάθε κόψιμο). Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Γλωσσάρι

Νόρι: φύκι της Άπω Ανατολής, διαμορφωμένο σε φύλλο και αποξηραμένο. Χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα ως περιτύλιγμα για ρύζι ή άλλη γέμιση στην παρασκευή σούσι.ο
Ουασάμπι πάστα: από τη φαγώσιμη ρίζα ενός ιαπωνικού φυτού. Είναι καυτερό σαν ρεπάνι. Διατίθεται τριμμένο, σε πάστα ή σκόνη. Χρησιμοποιείται σε σασίμι και σούσι. Γνωστό και ως γιαπωνέζικο ρεπάνι.Ρυζόξυδο και αρωματικό ρυζόξυδο: από ξύδι και εκχύλισμα ρυζιού. Το αρωματικό έχει ζάχαρη και αλάτι. Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και μαρινάτες.

Τζίντζερ τουρσί: τζίντζερ συντηρημένο σε άλμη ή ξύδι, χαρακτηριστικό στοιχείο της ιαπωνικής κουζίνας. Έχει έντονη γεύση. Συνοδεύει σούσι και σασίμι. (βλ. επίσης http://xortosyntages.blogspot.com/2008/02/blog-post_16.html )



45 ασιατικές συνταγές με λαχανικά, εκδόσεις Μαλλιάρης παιδεία

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2008

Μανιτάρια τηγανιτά με πιπεριές και κρεμμύδια

Υλικά:
500 γρ. μανιτάρια φρέσκα
2 κρεμμύδια
3 πιπεριές (πολύχρωμες)
λεμόνι, ξύδι
Εκτέλεση:
Κόβετε τα μανιτάρια αφού τα πλύνετε πρώτα με νερό και λεμόνι. Μετά κόβετε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα σωτάρερε όλα μαζί. Όταν τηγανιστούν τα σβήνετε με ξύδι. Σερβίρετε πάνω σε ψημένα ψωμάκια σαν τοστ.

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2008

Πατατόπιτα

Υλικά
1 κιλό πατάτες
20γρ. βούτυρο
200γρ. τυρί Έμμενταλ, σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση
Πλύνετε καλά, καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε λεπτές φέτες.
Σε ένα τηγάνι λιώστε το βούτυρο καί ρίξτε τις πατάτες, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανιστές.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι και βάλτε μέσα εναλλάξ, κατά στρώσεις, τις πατάτες και τις φέτες το τυρί. Αλατίστε, πιπερώστε, πασπαλίστε με τριμμένο μοσχοκάρυδο και βάλτε την πατατόπιτα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο διάζωμα για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Η διατροφική αξία της πατάτας
Οι πατάτες δεν παχαίνουν διόλου και έχουν άδικα κατηγορηθεί στο παρελθόν. Μία μέτρια ψητή ή βραστή πατάτα, έχει μόνο 100 θερμίδες ενώ εμπεριέχει ακόμη πρωτεΐνες σε ποσοστό 2% και κυρίως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Α και C σε ικανές ποσότητες, αλλά και βιταμίνη Β. Είναι επομένως πολίτιμη τροφή, ειδικά για τους υπερτασικούς.

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008

Πίτα με μανιτάρια

Υλικά:
2 φύλλα ζύμης
500 γρ. μανιτάρια (διαφόρων ειδών)
200 γρ. σπανάκι
2 κρεμμύδια
1 φλυτζάνι "ψευτο-φέτα" (βλ. http://xortosyntages.blogspot.com/2008/02/blog-post_04.html )
λίγο φυτικό βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, φρέσκο άνηθο

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο νερό και μαραίνουμε τα μανιτάρια, με τα κρεμμύδια και το σπανάκι. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τον άνηθο μαζί με λίγο λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Ανατακεύουμε μαζί με το περιεχόμενο της κατσαρόλας μας και την "ψευτο-φέτα" και το ρίχνουμε πάνω από το πρώτο φύλλο ζύμης. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε με το βούτυρο.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Ψευτο-φέτα

Για να φτιάξετε ένα υποκατάστατο του τυριού "φέτα" θα χρειαστείτε:

-- 500 γρ. τόφου (το βρίσκεται σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά και είναι από σόγια)
-- 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
-- 1/4 της κούπας νερό
-- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (κοφτή)
-- 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό αποξηραμένο
-- 1/2 κουταλιά της σούπας πιπέρι
-- 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη

Eκτέλεση:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά, τα σκεπάζετε και τα αφήνετενα μαριναριστούν για μερικές ώρες ή αποβραδύς.Στραγγίζετε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.Αυτή η φέτα λειτουργεί πολύ καλά μέσα σε πίτες (όπως σπανακόπιτα κλπ)αλλά και πάνω σε ντάκο με φρέσκια ντομάτα και κάπαρη.


Από το Vegan φόρουμ & τις !Vegan Συνταγές!

Γίγαντες με λαχανικά

  • Τα όσπρια βρίσκονται στην βάση της πυραμίδας διατροφής και ως τέτοια τροφή συστήνεται η κατανάλωση τους τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, ουσίες που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της χοληστερόλης όσο και στην διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα αυτά του σακχάρου στο αίμα.


    Υλικά
    ½ κ. φασόλια γίγαντες
    1 μελιτζάνα
    1 κολοκυθάκι
    1 σκελίδα σκόρδο
    1 πιπεριά κόκκινη
    1 ματσάκι μαϊντανό
    5-6 κλωνάρια δυόσμο
    1 φλ. ελαιόλάδο
    αλάτι, πιπέρι.

    Εκτέλεση
    Από βραδύς καθαρίζουμε, πλένουμε και αφήνουμε τα φασόλια όλο το βράδυ σε μια κατσαρόλα με νερό. Την επομένη τα ρίχνουμε στη χύτρα με αρκετό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου τριάντα τριανταπέντε λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
    Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε ενώ λιώνουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε σε άλλη χύτρα όλα τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ένα φλιτζάνι νερό. Τα βράζουμε για 3-5 λεπτά.
    Μόλις γίνουν τα βάζουμε σε ένα ταψί, στο οποίο ρίχνουμε εν συνεχεία και τα φασόλια. Τα ανακατεύουμε, ρίχνουμε από 1-3 κούπες νερό ,ανάλογα το ταψί, αλάτι, πιπέρι και τα βάζουμε στον φούρνο.
    Τα ψήνουμε 40’ στους 250 C και 5’ στο γκρίλ.

    Θρεπτική αξία
    Ενέργεια/μερίδα (kcal): 411
    Πρωτείνη (γρ): 18
    Λίπος (γρ): 23
    Υδατάνθρακες (γρ): 33

    Σχόλιο
    Τα όσπρια βρίσκονται στην βάση της πυραμίδας διατροφής και ως τέτοια τροφή συστήνεται η κατανάλωση τους τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, ουσίες που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της χοληστερόλης όσο και στην διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα αυτά του σακχάρου στο αίμα. Ένα φλιτζάνι φασόλια περιέχει περισσότερο από την μισή απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη σε φυτικές ίνες.
    Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα τους. Τα φασόλια αν και αδικημένα σε σχέση με τις φακές ή το σπανάκι, μπορούν να αντικαταστήσουν ως ένα βαθμό το κρέας καθώς περιέχουν σημαντικά ποσά σιδήρου. Συνδυαζόμενα δε με ρύζι μπορούν να καλύψουν και τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Ένα φλιτζάνι καλύπτει περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη χωρίς παράλληλα να προσδίδει και την αντίστοιχη ποσότητα κορεσμένου λίπους που θα έπαιρνε κάποιος από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
    Το πιάτο αυτό προσφέρει και σημαντική ποσότητα θειαμίνης, ουσίας που μεταξύ των άλλων λειτουργιών της, είναι και απαραίτητη για την σύνθεσης της ακετυχολίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή απαραίτητου για την καλή λειτουργία της μνήμης. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η νόσος Αλτσχαιμερ χαρακτηρίζεται από τα χαμηλά επίπεδα του παραπάνω νευροδιαβιβαστή και ότι ένα φλιτζάνι φασόλια καλύπτουν το 25% των ημερησίων αναγκών σε θειαμίνη.

    http://www.nutrimed.gr/news_details.asp?articleid=39&catid=7

Από το φορουμ: http://vegan.thisblueplanet.net/forum/