Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Ελβετική κρεμμυδοσαλάτα

Υλικά:
1 κιλό μέτρια κρεμμύδια
1 κουτ. του γλυκού φυτικό βούτυρο

Σάλτσα:
3 κουτ. σούπας ξύδι (ή λεμόνι)
πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
Διαλέξτε όσο το δυνατόν ισομεγέθη κρεμμύδια. Καθαρίστε τα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Ροδίστε τα σε λυωμένο βούτυρο ωσότου γίνουν τραγανιστά.
Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα, βάλτε τα σε σαλατιέρα και αφήστε τα να κρυώσουν. Στο μεταξύ χτυπήστε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Βάλτε αρκετό πιπέρι, ώστε να φίνει η σαλα΄τα πικάντικη. Περιχύστε τα κρεμμύδια και τοποθετήστε τα για λίγο στο ψυγείο. Σερβίρετε την σαλάτα κρύα. Μπορείτε να την συνοδέψετε με χωριάτικο ή μαύρο ψωμί.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Σούπα καρότο




Υλικά:
3 κούπες φρέσκο χυμό καρότου
1 μεγάλο αβοκάντο
μία χούφτα φύτρα άλφαλφα κομένα στα τρία
λίγο μαϊντανό ή κόλιαντρο

Εκτέλεση:
1. Φτιάξτε το χυμό καρότου
2. Κόψτε το αβοκάντο στα δύο
3. Βάλτε το χυμό καρότου και το αβοκάντο στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνου κρέμα
4. Γαρνίρουμε με τα φύτρα και το μαϊντανό τη σούπα
5. Σημείωση: Κάθε συνδιασμός χυμού από λαχανικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει σούπα.

Σαλάτα με κουνουπίδι και μπρόκολο

Υλικά:
500 γρ. μπρόκολο
500 γρ. κουνουπίδι
300 γρ. μανιτάρι
1 κρεμμύδι
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ξύδι από κρασί (λεμόνι)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα


Εκτέλεση:
Το μπρόκολο είναι βέβαια ένα λίγο διαφορετικό.. κουνουπίδι. Γι' αυτό και μαγειρεύεται βασικά με τον ίδιον τρόπο: Όταν καθαρίζετε μπρόκολο, κόβετε το σκληρό κεντρικό κοτσάνι, ή, αν το πρόκολο είναι πολύ μικρό, απλά αφαιρείτε ένα αρκετά χοντρό κομμάτι γύρω από το κοτσάνι, όπως και από τα κλωνάρια.
Καθαρίστε το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Κόψτε το κουνουπίδι σε κλωνάρια. Από το μπρόκολο ξεφλουδίστε τους μικρούς μίσχους. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Κόβουμε τα μανιτάρια.
Βράστε το κουνουπίδι και το μπρόκολο σε αλατόνερο: ρίξτε πρώτα το κουνουπίδι να βράσει 10 λεπτά και μετά βάλτε το μπρόκολο να βράσει 15 λεπτά. Τα πολύ τρυφερά κλωνάρια βάλτε τα λίγο αργότερα από το κυρίως λαχανικό. Βάλτε τα λαχανικά σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά και μετά ρίξτε τα σε σαλατιέρα μαζί με τα μανιτάρια και ανακατέψτε καλά.
Σε μια κούπα βάλτε το κρεμμύδι, το λάδι, το ξύδι (ή τον χυμό από λεμόνι), αλάτι, ζάχαρη και μουστάρδα και χτυπήστε το μίγμα καλά με το σύρμα. Περιχύστε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα, αφήστε την να μείνει λίγη ώρα, να τραβήξει, και μετά σερβίρετε.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Σιμιγδάλι με πέρλες Λαχανικών

Υλικά:
500 γρ. σιμιγδάλι για κουσκούς ολικής αλέσεως
200 γρ. καρότα (3-4 μικρά)
200 γρ. κολοκυθάκια (2-3 μικρά)
100 γρ. σελινόριζα
μερικά φύλλα μέντας
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Για την επιτυχία της συνταγής μας πρέπει το σιμιγδάλι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ολικής αλέσεως και ειδικό για κουσκούς. Καθαρίζουμε πολύ καλά και πλένουμε σε άφθονο και τρεχούμενο νερό τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τη σελινόριζα. Τ' αφήνουμε να στραγγίξουν και μετά, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού, κόβουμε απ' αυτά μικρές μπαλίτσες σαν πέρλες.
Σε άλλη κατσαρολίτσα -επίσης με άφθονο και αλατισμένο νερό- βράζουμε με τις πέρλες τη σελινόριζα για 10 λεπτά και σε τρίτη κατσαρόλα βράζουμε για 5 μόνο λεπτά τι πέρλες από τα κολοκυθάκια (αν έχετε ατμομάγειρα μπορείτε να τα κάνετε στον ατμό).
Αλατοπιπερώνουμε το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε 2 φλυτζ. του τσαγιού νερό -σχεδόν γεμάτα, συνολικά 400 γρ.- βραστό, αφήνουμε να φουσκώσει και το ανακατεύουμε καλά ' ένα ξύλινο κουτάλι για να γίνει σπυρωτό. Βάζουμε στον ατμό την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύοντας πάντα, το αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να ψηθεί εντελώς. 5 λεπτά πριν τελειώσει το σιμιγδάλι το ψήσιμό του, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις πέρλες των καρότων, των κολοκυθιών και της σελινόριζας και συνεχίζουμε το βράσιμο όλων μαζί για τα υπόλοια 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε το πιλάφι μισιγδαλιού σε στρογγυλή πιατέλα. Για λόγους ωραιότερης εμφάνισης φροντίζουμε από τις πέρλες των λαχανικών να σκορπιστούν στην επιφάνεια της πιατέλας μ' έναν καλαίσθητο τρόπο. Διακοσμούμε τέλος με μερικά φύλλα μέντας και σερβίρουμε.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Ριγκατόνι με αγκινάρες

Υλικά:
400 γρ. ριγκατόνι
5 αγκινάρες
5 κουτ. σούπας λάδι
500 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
70 γρ. γραβιέρα πικάντικη κομμένη σε κυβάκια (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρι
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίστε τις αγκινάρες, κόψτε τις στη μέση κατά μήκος και το κάθε κομμάτι στα 4. Βάλτε τις αγκινάρες σε νερό με χυμό λεμονιού. Στραγγίστε τις και σκουπίστε τις με χαρτί κουζίνας.
Σωτάρετε ελαφρά το σκόρδο και το μισό μαϊντανό με το λάδι, προσθέστε τις αγκινάρες, σωτάρετε 2-3 λεπτά ανακατεύοντας προσεκτικά, προσθέστε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράστε τη σάλτσα μέχρι να βράσουν οι αγκινάρες.
Βράστε το ριγκατόνι σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στραγγίστε τα, βάλτε τα σε μια βαθειά πιατέλα, περιχύστε τα με λίγη σάλτσα, ανακατέψτε τα, περιχύστε τα με την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και προσθέστε το τυρί. Σερβίρετε αμέσως.