Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2007

Χωριάτικη πατατόσουπα

Υλικά:
5 πατάτες
2 καρότα
200 γρ. σελινόριζες
1 πράσο
1 κουτ. σούπας ξύδι (ή λεμόνι)
1 φύλλο δάφνης
1 κομμάτι φλύδα λεμονιού
1 ματσάκι σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε κομματάκια. Τα μαραίνουμε όλα σε νερό (1 λίτρο)και προσθέτουμε τη δάφνη, τη φλύδα λεμονιού, το ματσάκι σέλινο και σκεπάζουμε το σκεύος για 20 λεπτά, αφήνοντάς το περιεχόμενό του να σιγοβράσει.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ξύδι (ή τον χυμό του λεμονιού). Αφαιρούμε από την σούπα την δάφνη, τη φλύδα του λεμονιού και το ματσάκι το σέλινο. Πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό και σερβίρουμε, ρίχνοντας λίγο λάδι.

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007

Πράσα τηγανιτά

Υλικά:
1 κιλό πράσα
1 κουτ. σούπας αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 κουτ. σούπας ξύδι (ή λεμόνι)
αλεύρι και λάδι για το τηγάνι
μερικά μανιτάρια για γαρνίρισμα
αλάτι


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα πράσα, τα πλένουμε πολύ καλά και κρατάμε μόνο το λευκό μέρος (το υπόλοιπο το κρατάτε για άλλα φαγητά).
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό με αλάτι για να βράσει. Όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα πράσα και τα αφήνουμε να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν και στραγγίζουμε καλά.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε μαζί με το ξύδι (ή το λεμόνι) σε μικρή κούπα. Πιέζουμε τα κρύα πράσα για να φύγει το πολύ νερό και μετά τα αλευρώνουμε.
Βάζουμε λάδι να κάψει στο τηγάνι μας, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τα πράσα και τα ρίχνουμε να τηγανιστούν. Μετά τηγανίζουμε τα μανιτάρια.
Βάζουμε τα τηγανισμένα πράσα σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με το μίγμα του ξυδιού (ή λεμονιού).

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007

Σούπα με πλιγούρι

Υλικά:
200 γρ. πλιγούρι
1 λ. νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι
150 γρ. πράσα
1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
1 βιολογικό κύβο λαχανικών

Εκτέλεση:
Αφήνουμε το πλιγούρι για μια νύχτα σε ένα λίτρο νερό. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα πράσα. Μαραίνουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι και τα πράσα με λίγο νερό. Βάζουμε το πλιγούρι στην χύρα και προσθέτουμε το μίγμα απ το τιγάνι μαζί με λίγο λάδι. Ρίχνουμε και τον βιολογικό κύβο και σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Αν έχετε πυρίμαχο ταψάκι με σκέπασμα, βάλτε εκεί όλα τα υλικά, τοποθετήστε το σκεύος στον φούρνο, ανάψτε, ρυθμίστε την θερμοκρατία στους 200 βαθμούς και ψήστε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2007

Κριθαράκι

Υλικά:
1 πακέτο κριθαράκι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
χυμό από μία ντομάτα
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε νερό ζεματίζουμε το κρεμμύδι. Το νερό που βάζουμε θα πρέπει να είναι αρκετό για να βράσει το κριθαράκι. Μόλις μαλακώσει ρίχνουμε το κριθαράκι και το χυμό της ντομάτας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει συνεχίζοντας να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις γίνει ρίχνουμε το λάδο και το πιπέρι.