Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Δευτέρα 30 Απριλίου 2007

Κρητική τοματόσουπα με πλιγούρι και γιαούρτι

Συστατικά:
2 λίτρα νερό
1 φλιτζάνι πλιγούρι χοντρό
3 φλιτζάνια αλεσμένη τομάτα
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
φρέσκος δυόσμος
αλάτι και πιπέρι


Οδηγίες:
Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαζεύει. Προσθέτετε την τομάτα και τα αφήνετε να βράσουν. Βάζετε και το πλιγούρι με το νερό και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να δέσει η σούπα και να μαλακώσει το πλιγούρι. Ρίχνετε, τέλος, όσο αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη χρειάζεται.Σερβίρετε σε ξεχωριστά πιάτα με μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι στη μέση και λίγα φυλλαράκια δυόσμου.




Από: http://www.gourmed.gr/

Σάββατο 14 Απριλίου 2007

Πώς παρασκευάζουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο

Αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορούμε να παρασκευάσουμε χρησιμοποιώντας κυρίως αρωματικά φυτά, φρέσκα ή αποξηραμένα, μπαχαρικά, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, φλούδες εσπεριδοειδών. Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμούς.

Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας. Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του ελαιολάδου πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Στεγνά πρέπει να είναι και τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε.

Τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο, αλλά να φυλάγονται σε σκοτεινό και δροσερό σημείο.

Το αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει ένα ωραιότατο προδόρπισμα σερβιρισμένο με μπουκίτσες παξιμάδι ή μικρά ψωμάκια, αλλά μπορεί επίσης να αρτύσει σαλάτες, βραστά λαχανικά, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, αλλά και να αποτελέσει βασικό συστατικό στην παρασκευή κάποιας σάλτσας. Μπορείτε να αλείψετε φέτες ψωμί με ελαιόλαδο αρωματισμένο με δενδρολίβανο ή με σκόρδο ή με καυτερή πιπεριά και να το ροδίσετε στο φούρνο ή σε σχάρα.

Οι γεύσεις που προκύπτουν από το φυσικό αρωμάτισμα του ελαιολάδου είναι πολλές΄ μπορούμε, όμως, να πειραματιστούμε είτε με αρωματικά φυτά του τόπου μας είτε με διάφορους συνδυασμούς και να επιλέξουμε τις γεύσεις και τα αρώματα που μας αρέσουν περισσότερο. Δεν είναι άσχημο να έχουμε μερικά μπουκάλια με αρωματισμένα ελαιόλαδα και να χρησιμοποιούμε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στην κάθε περίπτωση.

Η πιο κατάλληλη περίπτωση, βέβαια, είναι η έναρξη του γεύματος, οπότε ένα μπωλάκι με αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο.

Αν θέλουμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο γρήγορα και να έχουμε και δυνατό άρωμα, μπορούμε να ζεστάνουμε τα αρωματικά σε ένα μέρος του ελαιολάδου, στη συνέχεια να φιλτράρουμε με καθαρό πανί ενώ είναι ακόμα ζεστό και να ανακατέψουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο με λεμόνι

Πλένουμε και σπουπίζουμε για να στεγνώσουν καλά τρία μικρά λεμόνια. στο καθένα απ' αυτά καρφώνουμε τρία γαρύφαλλα. Βάζουμε τα λεμόνια με τα γαρύφαλλα σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτουμε ένα λίτρο ελαιόλαδο. Κλείνουμε το βάζο και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από λίγες μέρες.
Ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι παρασκευάζεται και μόνο με τη φλούδα του λεμονιού.

Ελαιόλαδο με βότανα

Σε ένα μεγάλο μπουκάλι ελαιόλαδο, δηλ. 4 φλιτζάνες, μπορούμε να βάλουμε πολλά βότανα μαζί, όπως 2-3 κλαδάκια ρίγανη, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1 κουταλιά ξερό δυόσμο και 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό. Το αποτέλεσμα, μετά από μερικές μέρες είναι ένα άριστο αρωματικό ελαιόλαδο για οποιαδήποτε χρήση. Τα αρωματικά μπορούμε να τα αφήσουμε ή να τα αφαιρέσουμε, σουρώνοντας το ελαιόλαδο μέσα από ύφασμα ή από φίλτρο του καφέ.

Ελαιόλαδο με ρίγανη

Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ρίγανη για πιο έντονο άρωμα.
Παρασκευάζεται αν προσθέσουμε 2-3 κλαδάκια ρίγανη σε δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο και φυσικά μπορεί να αρτύσει οτιδήποτε. Είναι όμοιο με το ελαιόλαδο το αρωματισμένο με βασιλικό, ενώ μπορεί να συμπληρωθεί με ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι.


Πηγή: Ο πολιτισμός της ελιάς-Το ελαιόλαδο-Νίκος και Μαρία Ψιλάκη/Ηλίας Καστανάς

Πέμπτη 12 Απριλίου 2007

Σαλάτα με πλιγούρι


Υλικά
  • 2 φλιτζάνια πλιγούρι
  • 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • αλάτι
Για την σάλτσα
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
Παρασκευή
  1. Μουσκεύετε το πλιγούρι σε νερό για 2-3 ώρες. Το στραγγίζετε καλά και το βάζετε σ' ένα μπολ.
  2. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, το μαϊντανό, το δυόσμο και τις ντομάτες.
  3. Τα ανακατεύεται καλά και καρυκεύεται με το αλάτι.
  4. Χτυπάτε στο σέικερ το λάδι και το λεμόνι και περιχύνετε τη σαλάτα.
  5. Βάζετε τη σαλάτα στο ψυγείο να "ξεκουραστεί" για μια ώρα και τη σερβίρετε.
Πηγή: Από το βιβλίο "Σαρακοστιανές Γεύσεις".

Τρίτη 3 Απριλίου 2007

Μαγειρίτσα με μανιτάρια

Μαγειρίτσα η... χορτοφαγική

Υλικά:
- 1200 γρ. μανιτάρια σε κομματάκια
- κρεμμυδιάκια φρέσκα
- 2 μαρούλια
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 1/2 κούπα ρύζι
- 3 κουτ. σούπας φαγόπυρο
- 3 κουτ. σούπας πλιγούρι
- αλάτι
- πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα με λίγο νερό για να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το ρύζι, τον φαγόπυρο, το πλιτούρι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Κατά το σερβίρισμα ρίχνουμε και λίγο χυμό λεμονιού.

Για 8 άτομα

Βασισμένη σε συνταγή από το: http://www.veganforum.gr/