Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2006

Ρύζι με λαχανικά

Υλικά:
2 πράσα
12 φλυτζάνια νερό
2 κουτ. γλυκού αλάτι
4 μικρές πιπεριές
1 μικρή ντομάτα τριμμένη
500 γραμμάρια ρύζι (όχι αποφλοιωμένο)
μαϊντανός, άνηθος και πιπέρι
600 γρ. ψιλοκομμένα λαχαχανικά (καρότα, κρεμμύδια, αρακάς, καλαμπόκι κ.λ.π.)

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το ρύζι και το ρίχνουμε σε νερό που κοχλάζει και το σιγοβράζουμε για 40'. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε φέτες, ακολούθως τις πιπεριές τις καθαρίζουμε και τις πλένουμε και τις κόβουμε σελωρίδες. Τα λαχανικά τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια (καλό είναι τα καρότα να τα πλύνουμε και να τα κόψουμε με την φλούδα τους). Όταν το ρύζι βράσει για 30' λεπτά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά που ετοιμάσαμε και τα βράζουμε για τα υπόλοιπα 10 λεπτά. Μετά ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, ποσπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το άνηθο και σερβίρουμε.

Φαβοκεφτέδες

Υλικά:
500 γρ. φάβα
λίγη σόδα
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 ντομάτες τριμμένες
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
άνηθο
Αλάτι
αλεύρι
λάδι

Εκτέλεση:
Βράζουμε με χαμηλή φωτιά την φάβα μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το αλάτι και μόλις μαλακώσει, σουρώνουμε. Βάζουμε την φάβα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μίγμα μας για 1 ώρα περίπου και μετά το πλάθουμε σε κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε λάδι.

Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2006

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Υλικά:
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλυτζάνι λάδι
1 φλυτζάνι ρύζι
1 βάζο κληματόφυλλα
χυμό από ένα λεμόνι
άνιθο
μαϊντανό
δυόσμο
αλάτι


Εκτέλεση:
Ξεπλένετε τα φύλλα από την άλμη. Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τον χυμό του λεμονιού, σε ένα μπωλ μαζί με το μισό ποτήρι λάδι. Παίρνετε από το μείγμα μία με δύο κουταλιές του γλυκού, γεμίζεται το κάθε φύλλο και το διπλώνετε. Τα βάζετε στην κατσαρόλα σε στρώσεις και ρίχνετε το ένα ποτήρι λάδι μαζί με τον χυμό από λεμόνι. Συμπληρώνετε με νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει τα ντολμαδάκια. Πάνω απ τα ντολμαδάκια, τοποθετήστε ένα πιάτο. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2006

Κινόα με μανιτάρια

Υλικά
2 κούπες Κινόα
4 κούπες νερό
1 βιολογικό κύβο λαχανικών ή θαλασσινό αλάτι
1/2 βαζάκι ψιλοκομμένα μανιτάρια της αρεσκείας μας
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγο λάδι
Εκτέλεση


Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά τη κινόα μαζί με το βιολογικό κύβο λαχανικών για 15 λεπτά περίπου. Λίγη ώρα πριν γίνει, ρίχνουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. (Ανάλογα το είδος των μανιταριών, τα ρίχνουμε νωρίτερα ή αργότερα, αν θέλουν πολύ βράσιμο ή όχι). Όταν είναι έτοιμη, τη σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε λίγο λάδι και τον μαϊντανό. (Το λάδι το ρίχνουμε πάντα στο πιάτο και όχι στο φαγητό ενώ βράζει, ώστε να μην χάνονται οι πολύτιμες ουσίες του).

Η κινόα είναι ένας σπόρος που εκτός από πολύ νόστιμος, μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα, είναι εξαιρετικά πλούσιος σε πρωτεΐνες και περιέρχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος. Μαγειρεύεται όπως το πιλάφι. Μπορεί κανείς να την προμηθευτεί από τα βιολογικά καταστήματα. Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίντε εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa .


* Για την συγκεκριμένη συνταγή, αντί για μαϊντανό έβαλα λίγο ωμό κρεμμύδι και χρησιμοποίησα μανιτάρια πλευρώτους και αγκάρικους.

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2006

Τονωτική σαλάτα

Υλικά

1 μαρούλι ψιλοκομμένο

3 φύλλα σπανάκι ψιλοκομμένα

5 κάστανα τριμμένα

6 καρύδια κοπανισμένα

2 κουταλάκια ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κουταλιές μέλι

3 μέτριες ντομάτες

λίγο λάδι


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από τις ντομάτες που είναι για γαρνιτούρα γύρω-γύρω (κομμένες ψιλές φέτες).

Τονώνει και δυναμώνει.


Πηγή: Υγιεινή Μαγειρική - Ηλίας Πέτρου