Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τις χορτο-συνταγές και σε άλλες σελίδες, όμως θα ήθελα όταν τις αναδημοσιεύετε να υπάρχει και η πηγή σας =)

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2006

Φάβα


Υλικά

½ κιλό φάβα

Αλάτι (προαιρετικά)

1 κρεμμύδι

Ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Βράζουμε τη φάβα σε 5-6 ποτήρια (αλατισμένο) νερό σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει πολτός. Όταν λιγοστέψει το νερό ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. Η κατσαρόλα δεν πρέπει να σκεπαστεί καλά γιατί φουσκώνει και χύνεται εύκολα.

Όταν γίνει πολτός τη σερβίρουμε και την περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο κατά βούληση. Τρώγεται με ωμό κρεμμυδάκι και ελιές.


Συνδυάστε την με σαλάτα της επιλογής σας.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2006

Δίαιτα αποτοξινώσεως


Θεραπευτική δίαιτα 15 ημερών

Πρωί – πρωί

Ένα ποτήρι ζεστό (ή σε θερμοκρασία δωματίου) νερό σκέτο. Να πίνετε γουλιά-γουλιά.

Πρόγευμα

(1 με 2 ώρες μετά το νερό)

1 ως 2 μερίδες καρπούζι, ή πεπόνι, ή σύκα, ή σταφύλια, αν είναι καλοκαίρι. Ενώ αν είναι χειμώνας: 2 ως 4 πορτοκάλια, ή μανταρίνια.

Γεύμα

Πρώτα: καρπούζι, ή ροδάκινα, ή πορτοκάλια. Μετά, μιά μερίδα ραδίκια, ή σέσκουλα, ή βλήτα, ή μπρόκολα, ή σινάπια, ή κουνουπίδι, ή κολοκυθάκια, ή φασολάκια (ατμοβρασμένα ή βρασμένα σε νερό, χωρίς αλάτι, ξύδι κλπ., παρά με λάδι και λεμόνι στο πιάτο), ή χορτόσουπα από σέλινο, ντομάτα, κρεμμύδια, πατάτα, μαϊντανό κλπ. Μια καλογινωμένη ντομάτα, ή λίγη μαρουλοσαλάτα. Λιγότερο από 100γρ. σιταρίσιο ψωμί, και στο τέλος πεπόνι, ή σύκα (φρέσκα το καλοκαίρι και ξηρά τον χειμώνα), ή σταφύλια, ή αχλάδια, ή μήλα, ή ροδάκινα, ή κεράσια, ή κορόμηλα, ή σταφίδες με καρύδια, ή πορτοκάλια.


Δείπνο

(3 ώρες προ του ύπνου)

Πρώτα: φρούτο ζουμερό όπως το μεσημέρι. Μετά, λίγο σιταρίσιο ψωμί με ντομάτες, ή σαλάτα από διάφορα πράσινα χόρτα. Στο τέλος φρούτο πάλι.


Κανόνες

Μή τρώτε στην αρχή του γεύματος πεπόνι, αχλάδια, σύκα, σταφίδες ή άλλους ξηρους καρπούς, γιατί αυτά «κόβουν» την όρεξη. Ορεκτικά (για την αρχή του γεύματος) είναι τα πορτοκάλια, το καρπούζι, τα ροδάκινα, οι φράουλες.

Τα καλύτερα πρωϊνά φρούτα είναι: τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια και τα φρέσκα σύκα (τ’ αχλάδια το πρωί φέρνουν βάρος στο στομάχι).

Το βράδυ να μη τρώτε μαγειρευμένη τροφή κατά την αποτοξινωτική κούρα των 15 ημερών.

Μη πίνετε όταν τρώτε και μη τρώτε όταν πίνετε. Δηλαδή ποτέ με το φαί σας να μη πίνετε νερό, παρά μόνο μισή ώρα προ και δύο ώρες μετά, αν διψάτε. Και μη τρώτε απολύτως τίποτε – ούτε ψίχουλο τροφής – μεταξύ των 3 γευμάτων της ημέρας.

Μη κάθεστε στο τραπέζι με «νεύρα», παρά ήρεμα και να μασάτε αρκετά κάθε μπουκιά. Μη συζητάτε ενώ τρώτε. Προσηλώσατε την σκέψη σας στην τροφή για να απολαύσετε τις ουσίες της.

Καλό είναι το ένα πρωί να τρώτε καρπούζι΄ το άλλο πεπόνι΄ το τρίτο σταφύλια΄ το τέταρτο σύκα΄ το πέμπτο πάλι καρπούζι κ.ο.κ. Αυτά αν είναι καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα, να τρώτε κατά τον ίδιο τρόπο τα φρούτα της εποχής (πορτοκάλια, μανταρίνια κλπ.)

Κατά την 15ήμερο αυτή τακτική να γίνει κάθε μέρα δροσερό πλύσιμο του σώματος και ηλιοθεραπεία, αν είναι εύκολο, αρχίζοντας από 10 λεπτά, με βαθμιαία κατόπιν αύξηση. Καθημερινή γυμναστική, αναλόγως των δυνάμεων του καθενός και βαθιές αναπνοές πρωί, μεσημέρι και βράδυ, από 10-15 τη φορά, μπροστά στο παράθυρο, ή στο μπαλκόνι, στη ταράτσα ή στην αυλή. Να γίνεται και γενική τονωτική εντριβή (μασάζ) κάθε μέρα επί 10-15 λεπτά.

Κλύσμα για το καθάρισμα του παχέος εντέρου – ασχέτως αν ενεργείσθε καθημερινώς ή όχι – κάθε δύο μέρες το πρωί προ του προγεύματος ή το απόγευμα αργά (προ του δείπνου).

Πηγή: Φυσιοθεραπευτική - Δρ. Ηλίας Πέτρου

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2006

Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά:
1 μεγάλη μελιτζάνα
1/2 φλυτζάνι λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι και πιπέρι
χυμό από ένα μικρό λεμόνι

Εκτέλεση:
Τρυπήστε την μελιτζάνα με ένα πιρούνι. Αφήστε την να ψηθεί για 45-50 λεπτά στον φούρνο σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις ψηθεί, ξεφλουδίστε την και λιώστε την με ένα πηρούνι. Προσθέστε το λάδι με τον χυμό του λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Γαρνίρετε με μαϊντανό και ελιές.

Χορτόσουπα

Υλικά:
3 καρότα
2 ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό λάχανο
1 μικρό μωβ λάχανο
1 πιπεριά
10 φλιτζάνια νερό
άνιθο
μαϊντανό
σέλινο
λάδι

Εκτέλεση:
Τα σιγοβράζουμε όλα μαζί για περίπου 30 λεπτά και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε 10 κουταλιές της σούπας λάδι.